НАЧАЛО » ������

Икономическият министър прави нови разчети за АЕЦ "Белене"

Министерството на инвестиционното проектиране ще заработи до няколко месеца

fb
3E news
fb
13-09-2013 01:00:00
fb

Икономическият министър прави актуализация на разчетите относно проекта АЕЦ "Белене". Това заяви днес в парламента министър-председателят Пламен Орешарски, предаде агенция "Фокус". Той не даде повече подробности по темата като лаконично обясни, че енергийният министър ще даде повече подробносто в скоро време.


Орешарски допълни, че адвокатите на страната ну ще направят всичко възможно да минимизират щетите за нас по арбитражното дело за АЕЦ "Белене". Припомняме, че руската компания "Атомстройекспорт" заведе иск за 1,25 млрд. евро срешу страната ни, заради спирането на проекта. Делото беше преместено от Париж в Женева преди няколко месеца.


Министерството на инвестиционното проектиране пък ще заработи нормално през следващите няколко месеца. Така министър-председателят отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова. По думите му новото ведомство ще въведе ясни правни норми за процедурата за одобрение на инвестиционни проекти, ще контролира спазването на обществения интерес от предпроектното проучване до реализацията. Също така ведомството ще засили и подобри координацията на централната и местна власт. Според премиера това не означава отнемане на компетенции, тъй като по-добрата координация не била излишна.


Орешарски беше категоричен, че с новото министерство по инвестиционното проектиране няма да се увеличи административната тежест върху бизнеса. Той добави, че политиката, която до момента е демонстрирало правителството, е точно обратната. Сред основните функции на новото министерство ще са единна държавна политика в областта на строителството, ръководство и контрол във връзка с кадастъра и други.


"Мисията ми като премиер е отразена в програмните документи, които бяха обсъдени в парламента – възстановяване на демократичните принципи на управление на държавата и излизане от рецесията, в която се намираме в последните 5 години. Средствата, на които може да се разчита, са както бюджетни, така и създаване на предпоставки за допълнителна инвестиционна активност на бизнеса – местния и чуждия", каза още министър-председателят.


По статията работи:

Галина Александрова