НАЧАЛО » ������

Пускат газовата връзка с Румъния през януари 2014 г.

четири големи проекта на "Булгартрансгаз" ще бъдат финансирани целево от ЕК

fb
3E news
fb
31-07-2013 12:47:00
fb
Междусистемната газова връзка България-Румъния ще стартира през януари 2014 г. , въпреки че предварителните намерения бяха тя да е готова през лятото на 2013 г.

Газовата връзка с Румъния

Вярно е, че има отлагане с 6 месеца, но причините за това са обективни, обясни изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. По думите му в района са били открити значителни археологически находки и с цел опазването им строителството на тръбата леко е изостанало.

Линейният участък на българска територия е изграден и по него текат изпитателни работи, уточни той. До ноември трябва да бъде изградена и останалата част от тръбата, основно участъкът, свързан с пресичането на р. Дунав. Връзката с Румъния е с малък капацитет – максимум до 1,5 млрд.куб.метра годишно, припомни Темелков. Той беше категоричен, че при изграждането на междусистемната газова връзка няма проблеми.

Общата дължина на трасето е 25 км, като на българска територия е 15 км. Строителството на газовата връзка с Румъния е на стойност 13 млн.евро, от които 8,5 млн.евро са отпуснати по Европейската програма за възстановяване.

Вътрешната мрежа


В срок е и изграждането на газопровода Добрич-Силистра, каза още Темелков. Трасето е с дължина 80 км и с възможност за пренос на 100 хил.куб.м природен газ в час. По думите на Темелков 15 км от трасето вече са изградени, разкрито е трасето за следващите 47 км. Припомняме, че това е първият газопровод от много години насам, предвиждащ  разширяване на националната газопреносна мрежа. Той  е част от 10-годишния план на газотранспортната компания за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ за периода 2013-2022 г. Изпълнител на проекта е самото дружество.

По думите на Темелков интерес към ползването на газопреносната мрежа има и той ще расте. Създали сме всички условия за ползване на преносната мрежа, каза той, като уточни, че в момента ползвателите са 3.

След като трасето бъде завършено ще има възможност за газифициране на градовете Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар и Силистра. Предварителнит разчети на "Булгартрансгаз" сочат, че при газифицирането на тези градове разходите на домакинствата за отопление и за битови нужди ще намалеят до 35 процента. Полза ще има и за индустриалните и обществени потребители в тези градове. Проектът е залегнал за финансиране  от Международен фонд "Козлодуй" с 9.214 млн. лв. Булгартрансгаз съфинансира проекта  с 3,070 млн. евро.

Припомняме, че средства от фонда са заложени и за проектът за газова връзка Козлодуй-Оряхово, който е  с дължина от 70 км. Той се изчислява на  15 млн. евро. Плановете са при най-добро стечение на обстоятелствата газовата връзка да бъде завършена през 2014 г.

Осигуряването на постоянен двупосочен капацитет на междусистемната връзка Черна вода в Румъния ( от нея България в момента получава газ от Русия) е друг проект на компанията за 2013 г., като дружеството трябва да осигури инвестиции от  8 млн. евро.

Големите надежди


Амбициите на газовото дружество обаче не са насочени само към вътрешнатагазопреносна мрежа, но и към големите проекти. "Булгартрансгаз" кандидатства пред Европейската комисия за целево финансиране по 4 големи проекта и получи одобрение, коментира Темелков. Това са проектът за разширяване на подземното газохранилище в Чирен, рехабилитацията и модернизацията на газопреносната мрежа, и осигуряването на перманентен реверсивен поток на природен газ от Гърция. В този план е изграждането на междусистемната връзка Кулата - Сидирокастро, което ще струва 5 млн. евро собствени или привлечени средства. Очава се тази година да е една от най-напрегнатите за "Булгартрансгаз". Още повече, че с влизането в сила на новите европейски регламенти конкуренцията ще става все по-голяма.

След отхвърлянето на газопровода "Набуко" и одобрението на другия газопровод - ТАР нещата вече са по ясни.  За нас става още по-важно изграждането на газова връзка с Турция, тя продължава да е актуална и ние работим по нея, каза Темелков. Според него българската страна е получила уверение от турската компания Botas, че връзката ще се изгради. До 2014 г. "Булгартрансгаз" трябва да е гоова с вариант за българския участък. говаря за техническите условия и за готовност на инфраструктурата. Двете компании трябва да развият едновременно достатъчно добра инфраструктура, за да може да се реализира този проект. това означава всяка една от двете страни да изпълни определени ангажименти, обясни Темелков. По думите му през 2015 г. вече може да се очаква, че ще се тръгне към реални действия по осъществяването на газовата връзка с Турция. Финансирането ще е със собствени средства, но "Булгартрансгаз" ще кандидатства и пред ЕК за финансиране, като част от европейската газопреносна мрежа.

"Булгартрансгаз" има разработен  10-годишен план, който е синхронизиран с ДКЕВР, но има и 5-годишен и такъв със срок от една година.По статията работи:

Маринела Арабаджиева