НАЧАЛО » ������

Трайков: Най-ниската цена на АЕЦ"Белене" е 6.4 млрд.евро

България ще трябва да плати 700 млн.евро за поръчаното оборудване

fb
3E news
fb
26-11-2010 02:02:42
fb

 

 

"Хубавото е, че картите за АЕЦ"Белене" вече са на масата и сега стана ясно, че никой не си е мислел, че цената на централата е 4 млрд.евро". Това заяви министърът на икономиката на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БТА по повод изказването на генералния директор на Росатом Сергей Кириенко, че Русия няма да свали повече цената от 6.4 млрд.евро за централата.

 

Тя е готова да фиксира цената на доставяното оборудване. "Проблемът е, че Росатом не е заявил, че най-ниската цена е 6.4 млрд.евро. Това е прекалено висока цена, коментира Трайков.Българското правителство настоява за цена от около 5 млрд.евро. Тази цена според Кириенко обаче е "безмислена, тъй като проектът ще е на загуба"

 

Във вторник Кириенко пристига в София, за да обсъди съдбата на проекта.Той ще се срещне с премиера Бойко Борисов.Изграждането на централата не може продължи без одобрен технически проект. Предварителният договор за строителството на централата бе удължен до март.

 

Според Трайков предишното правителство е подписало рамково споразумение, в което България се ангажира да плати около 700 млн. евро за оборудване с дълъг цикъл на производството.По думите му, това е пример за необезпечен договор за 700 млн.евро.От Москва Кириенко призова българското правителство да реши до пролетта какво ще прави с проекта, защото оборудването вече е поръчано и се произвежда.

Трайков отрече да има договореност за неустойки за 1 млрд

евро, които България трябва да плати на "Росатом". Кириенко заплаши, че руската страна ще търси тази неустойка,ако България се откаже да строи втората атомна централа.


По статията работи: