НАЧАЛО » ������

Американските инвеститори са по-големи оптимисти от европейските

Въпреки възхода на цените на акциите, обемът на търговия остана на най-ниските нива за годината

fb
3E news
fb
28-12-2010 06:45:21
fb

Пазарът на акции в Европа възвърна изгубените си позиции, след най-големия си спад за месеца, отчетен в началото на седмицата, което се дължеше на масираните разпродажби. Подобно поведение инвеститорите имат в края на всяка година. Въпреки възхода, обемът на търговия остана на най-ниските нива за годината. Основната причина за това бе оттеглянето на много борсови играчи, но почивните дни във Великобритания и продължаващите студове в САЩ също сложиха своя негативен печат върху търговията.

"Последната седмица на годината ще е доста слаба, както винаги, заради намалелия брой активни инвеститори на пазара, но се надявам първите седмици на новата година да бъдат доста активни", обобщи и прогнозира пред Reuters Томас Щуки от Hyposwiss Privatbank AG.

 

Равносметката за деня показва, че основните индекси на 7 от 16-те пазара, отворени днес в Европа, завършиха на положителна територия.

"В момента сделките с акции са изгодни, но макроикономическата неопределеност не им позволява да растат бързо. Ниските ценови равнища ще се запазят и в началото на следващата година, но и икономическите проблеми ще се запазят", коментира Герт Рюскерт от BNP Paribas Fortis. Той уточни, че дълговата криза ще бъде онзи ключов проблем от който ще зависят пазарите и докато той не бъде решен, те няма да се стабилизират. "Въпреки това акциите носят достатъчна печалба в условия на повишен риск", подчерта Рюскерт.

 

Пазарът на Стария континент бе силно повлиян и от индекса на потребителското доверие в САЩ, който неочаквано се понижи до 52,5 пункта през декември спрямо 54,3 пункта за ноември. Анализаторите прогнозираха ръст на индекса до 56,2 пункта. Неочакваната промяна се дължи на песимистичните настроения в края на годината на американските домакинства, заради влошаващите се условия на пазара на труда и цялостното състояние на икономиката на САЩ. Освен това публикуваните днес данни показват, че цените на еднофамилните жилища в големите градове в САЩ през октомври са се понижили с 1,3% спрямо септември, и отчитат спад от 0,8% на годишна база, което е най-силното понижение за отминаващата година.

 

Тези негативни статистически данни оказаха влияние при отварянето на борсовата търговия на Wall Street. И трите основни индекса отчетоха спад. Не им повлияха добрите данни за японската икономика, която за пръв път през последните шест месеца отчита през ноември нарастване. Такава новина, придружена с прогнозата на местния бизнес, че производителността ще се увеличава, би трябвало да е сигнал за устойчив ръст на азиатските пазари.

Трендът се обърна, когато стана ясно, че акциите на производителя на хибридни автомобили Tesla Motors започнаха да поскъпват след драстичния спад вчера с 15%. Само за два часа, след отварянето на борсата в Ню Йорк, котировките се повишиха с 1,4%. Bloomberg припомня, че понеделник, 27 януари, е бил първият ден, в който акционерите в първичното публично предлагане на компанията след аукциона през юни, са имали право да продават свои акции. Независимо от еуфорията от разпродажбата, книжата на Tesla Motors са поскъпнали със 70% от първичното публично предлагане насам.

 

Още една голяма компания отчете добри резултати. Въпреки заведеното съдебно дело за разкриване на лични данни на потребители срещу Apple, акциите на компанията поскъпват с 0,4% до 325,81 долара, което е ценови рекорд. Балансът на компанията за отминаващата година е ръст от близо 50%.
По статията работи:

Георги Вулов