НАЧАЛО » ������

Инвеститорите загърбиха ирландската еуфория

Погледите им се насочиха към дълговете на Португалия, Испания и Италия

fb
3E news
fb
22-11-2010 06:45:24
fb

Ирландската еуфория приключи само след половин ден на капиталовия пазар. Инвеститорите я загърбиха много бързо, след като разбраха, че ЕС и МВФ ще дадат между 80 и 90 млрд. евро, за да спасят бившия келтски тигър. В дневния ред на борсовите играчи продължи да тегне дълговата криза в еврозоната. Тя няма да се реши с помощта за Ирландия, тъй като проблеми с външния си дълг и с бюджетния си дефицит имат Португалия, Испания, Италия, дори и Австрия.

 

До обяд пазарите на акции в Европа бяха подвластни на решението да бъде спасена първо банковата система на Ирландия, а след това и публичните финанси на страната. Затова и първо акциите на банките започнаха да поскъпват. Сред лидерите бяха Societe Generale, Banco Santander и UniCredit, чиито книжа се повишиха в диапазона от 1% до 1,35%.

 

Според Reuters пазарът се е обърнал, след новината, че част от управляващата коалиция в Дъблин е готова да напусне кабинета. Инициатор е партията на зелените, която първа се противопоставя на получаването на международната помощ. Допълнителен натиск върху основните индекси оказа и предупреждението на Moody’s, че рейтингът на Ирландия е поставен под наблюдение, което може да доведе до сваляне на рейтинга на страната с няколко степени. Всички основни индекси в Европа рязко паднаха в червената зона. От националните борсови измерители под специално наблюдение бяха испанския IBEX 35, който се понижи с 2,7%, и португалския PSI 20, който загуби 1,4 на сто. Именно това са двете следващи държави, които според анализаторите ще се нуждаят много скоро от международна финансова помощ.

 

Първата борсова сесия за седмицата на Wall Street донесе минимален спад на двата основни индекса в САЩ, съобщи Bloomberg. И зад Океана както и в Европа еуфорията от решението за подпомагане на Ирландия беше преодоляна много бързо. Инвеститорите вече се интересуват какво ще стане с други от т. нар. периферни страни от еврозоната и дали няма да има спешна помощ и за тях, не само за Гърция и Ирландия.

 

Американските борсови играчи се интересуват твърде много и от това, което се случва в Азия, заради това те укротиха ентусиазма си, щом разбраха за решението на Китайската централна банка да увеличи резервите на търговските банки за пети път през тази година и за трети от началото на октомври. И тъй като тази седмица ще бъде по-къса, заради честването на Деня на благодарността в четвъртък, когато борсите няма да работят, инвеститорите на Wall Street решиха да не рискуват.

 

Сред губещите бяха акциите на финансовите компании. Сред тях са книжата на Citigroup, Well Fargo, Morgan Stanley и Goldman Sachs, при това не само заради притесненията за банковата система на Ирландия, но и заради бъдещето на кредитни институции в други държави от еврозоната.

 

Единствен от трите водещи борсови индекси в САЩ, технологичният Nasdaq приключи с ръст днешната търговия, което се дължи основно на две компании. Акциите на Netflix поскъпнаха с почти 8%, тъй като компанията обяви нов план за платена транслация на видео и филми в САЩ. След като производителят на бизнес софтуер Novell съобщи, че ще бъде купен от частен инвестиционен фонд за 2.2 млрд. долара, акциите му поскъпнаха с 6%.

 

Търговията на Българската фондова борса бе под знака на акциите на Булгартабак Холдинг. Изтъргувани бяха над 8,1% от капитала на дружеството, което може да се дължи и на казаното в началото на миналата седмица от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че интересът към предстоящата приватизация на Булгартабак е много окуражаващ, както от финансови, така и от стратегически инвеститори. Прехвърлени бяха акции на стойност 14,786 млн. лв. Двете големи сделки с книжата на холдинга изстреляха оборотът на борсата на много високо ниво.

 

Борсата днес отчете сделки за общо 16,664 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 16,538 млн. лв. Търговията с облигации беше за 99 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 23 хил. лв.

На второ и трето място по оборот след акциите на Булгартабак бяха изтъргуваните книжа съответно на Корпоративна търговска банка 1.2 млн. лв. и на Софарма Трейдинг АД - за 131 хил. лв.

 

Акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ бяха първи по повишение с ръст от 33.24%. Втори по ръст бяха книжата на Меком АД, с ръст от 24.83%, а на трето място бяха акциите на Неохим АД с нарастване от 7.80%.

На първо място по спад са Поименните компенсационни бонове, които се понижиха с 4.95%. Жилищните компенсационни бонове също спаднаха с 3.03%. Акциите на Петрол АД бяха на трето място по понижение, с 2.40%.

И четирите индекса на БФБ завършиха първия ден от новата борсова седмица в зелената зона. Водещият индекс SOFIX се повиши с 0,81%.


По статията работи:

Георги Вулов