НАЧАЛО » ������

"Цанков камък" се оказа национализиран със закон

НЕК не знае, че най-скъпият воден проект в България вече е публична държавна собственост

fb
3E news
fb
16-11-2010 04:26:27
fb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-скъпият и оспорваният от правителството на ГЕРБ проект за изграждане на хидровъзел "Цанков камък" вече е публична държавна собственост. Това предвиждат последните поправки в Закона за водите, които влязоха в сила от август тази година. С промените в списъка на големите язовири, които са публична държавна собственост е включен "Цанков камък".

 

Строителството му струва над 500 млн. евро половината, от които са заеми, организирани от Кредит Суис и Банка Аустрия и за тях са ипотекирани изградения язовир. Ипотеката е направена с разрешение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Превръщането им в публична държавна собственост според източници на 3Е е станало без съгласието на банките-кредиторки. Затова по-късно електрическата компания е поискала разяснения от екоминистерството, но до момента не е получила такива.

"Не може  "Цанков камък" да стане публична държавна собственост, защото все още се плащат кредитите към банките и няма акт 16 за въвеждане в експлоатация", коментира изпълнителният директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов пред 3Е. Той допълни, че ще поиска разяснения от екоминистерството. От банките не коментираха казуса.Според експертите му обаче няма проблем, тъй като при обсъждането на промените компанията се е съгласила "Цанков камък" да влезе в списъка на големите язовири, което са публична държавна собственост по Конституция. В списъка са всички големи язовири, които са около 20.

По статията работи: