НАЧАЛО » ������

Прекалено се политизира предложението на министър Дянков

fb
3E news
fb
06-03-2012 07:14:00
fb

Продължават коментарите около идеята част от средствата от т. нар. Сребърен фонд да се инвестират в закупуване на ДЦК, за да се привличат средства за плащане на задължения по външния дълг. Особено след като председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че ще се търси заем и може да бъдат ползвани и средства от Сребърния фонд, където се трупат пари за по-високи пенсии.
Няма причина за безпокойство от гледна точка на финансите на държавата и за предстоящо плащане на облигационния заем през следващия януари. Прекалено се политизира това иначе разумно предложение на министър Дянков за частична употреба на средствата от Сребърния фонд за инвестиции в държавен дълг. Преди около 10 години аз имах същото предложение за по-гъвкаво използване на фискалния резерв, но то беше посрещнато на нож по обясними политически причини.

 

Не бива да се драматизира ситуацията, защото фискалният резерв е на прилични нива - малко под 4 млрд. лева. Преди три години беше двойно повече, но нека не забравяме, че икономиката се преструктурира от състояние на бюджетни излишъци към бюджетни дефицити. Това неминуемо ерозира фискалния резерв.Друг е въпросът дали не е трябвало превантивно да попълваме този фискален резерв с външна емисия или гъвкава кредитна линия от МВФ например, което за мен е топ изборът. Полша сключи договор за такава линия и не я използва. България също можеше да постъпи по този начин – да поиска гъвкава кредитна линия за държави отличници с нисък бюджетен дефицит. Това естествено е свързано и с малко повече контрол, какъвто управляващите не искат да имат.По статията работи:

Георги Вулов