НАЧАЛО » ������

Правителството ще решава за осигурителния стаж

Дянков и работодадетилет са за увеличаване от 2011, синдикатите – от 2015 г.

fb
3E news
fb
29-10-2010 01:12:01
fb

 

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат разгледани окончателно на заседанието на кабинета следващата седмица. Днешните консултациите по кодекса в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество били последни. Вицепремиерът обясни още, че най-тежката и дискутирана тема днес е била от кога да започне плавното вдигане на осигурителния стаж за пенсиониране. Мнението на Дянков оставало непроменено – още от следващата година, както предложиха тази седмица и експертите от Международния валутен фонд. Синдикатите обаче предлагат за начало на вдигането на стажа 2015 година. В крайна сметка ще реши Министерски съвет, каза вицепремиерът. Консултациите в тристранката вече приключиха, така че ние сме готови да ги предложим - всъщност министър Тотю Младенов, тъй като кодексът за социално осигуряване е работа на социалното министерство, ще го внесе на следващото заседание на Министерски съвет", обясни финансовият министър. Той не пожела да отговаря на въпроси на журналистите.
Финансовият министър Симеон Дянков е предложил по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вдигане на осигурителния стаж за пенсия с по шест месеца от догодина, стана ясно от думите на председателя на БСК Божидар Данев. Той обясни, че то се приближава и до становището на работодателите, които предлагат от 2011 година да започне плавно увеличение на осигурителния стаж с по три месеца, както и паралелно с това, увеличаване на възрастта също с по три месеца.

 

Двата синдиката – КТ "Подкрепа" и КНСБ напуснаха по-рано днешното заседание на тристранката, като обясниха, че не приемат позицията на финансовия министър за увеличаването на стажа. "Очакваме с премиера, връщайки се от Брюксел,  да имаме едно окончателно събиране при него, за да видим кой в крайна сметка решава нещата в тази държава", каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че синдикатите много пъти са положили усилия, за да бъде постигнат консенсус по реформите в пенсионната система. С хиляди компромиси е било постигнато известно съгласие, с което се запазват правата на хората на категорийните работници, но в момента с предложението на Дянков за увеличението на стажа догодина, то е било "взривено". За това следващата седмица ръководствата на двата синдиката ще се съберат, за да обсъдят бъдещи протестни действия. "Очевидно е, че няма какво да чакаме повече. На този етап, както виждам нужда да чакаме повече и ще започнем подготовката за безсрочни ефективни стачни действия", каза Димитров и допълни, че в понеделник и вторник ще се проведе заседание на стачните комитети.
Синдикатите няма да участват в дискусия за увеличаването на осигурителния стаж от догодина, стана ясно на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това обяви изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров. Синдикалистът обясни, че КНСБ не е получил документите по надлежния ред, свързани с предложението на Симеон Дянков за увеличението на стажа от догодина. Той каза: Няма такава идея. Има компромисен вариант, договорен с министър-председателя, който беше сложен на масата пред нас. Ако някой има други идеи, те са против Бойко Борисов. И ако това е г-н Дянков – трябва да излезе против министър-председателя в прав текст и да го каже. Ако това прави той в момента, аз смятам, че това е бламиране на министър-председателя, каза Димитров.

 

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев предупреди, че синдикатите могат да прекратят синдикалния диалог, ако "глупостите продължат" по повод предложението на финансовия министър за вдигане на стажа.


По статията работи:

Admin Admin