НАЧАЛО » ������

Френската Veolia Water купува 58% от "Софийска вода"

Това са дяловете на "Юнайтед Ютилитис", а останалите са собственост на Столична община (22%) и ЕБВР (20%)

fb
3E news
fb
16-06-2010 12:00:00
fb
Veolia Water ще придобие контролния пакет от 58% на концесионера на столичната ВиК мрежа Софийска вода", съобщи на сайта си френската компания. Тя е подписала споразумение с "Юнайтед Ютилитис" за придобиване на нейни активи в Европа. Общата цена на пакетната сделка е за около 199 млн. евро, но конкретна цена за "Софийска вода" не се споменава.
Според сайта на столичния концесионер в момента 77.1% от "Софийска вода" се държат от дружество, в което мажоритарен акционер със 75 на сто е "Юнайтед Ютилитис", а останалите са на ЕБВР. Миноритарен дял от 22% притежава Столична община.
"Софийска вода" бе създадена през 2000 г., след като година по-рано британската "Интернешънъл Уотър" спечели 25-годишна концесия. През 2004 г. тя бе продадена на "Юнайтед Ютилитис", а три години по-късно компанията се присъедини Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
Според съобщението в сайта на Veolia Water решението за придобиването на концесионер, който обслужва над 1,3 млн. потребители на водни услуги в София, е продължение на успешния бизнес на компанията в Централна и Източна Европа.
Следващата сделка е за 26% от естонската "Талина Веси", която снабдява с вода Талин. Планирана е покупка и на 33% от капитала на водното дружество "Аква", обслужващо полския град Биелско Бяла.
Veolia Water е подразделение на френската група Veolia Environnement и за бизнеса си в София ще разчита на Международната финансова корпорация, която в началото на юни обяви, че придобива 9.5% Veolia Water.
Сред сделките за придобиване в скоро време се съобщава за портфолио от дейности по аутсорсинг, индустриален инженеринг и инфраструктурно договаряне, без да се посочва конкретно име на фирма във Великобритания. В общата пакетна сделка влизат и миноритарни дялове от три договора за публично-частни партньорства в пречиствателни станции за отпадни води в Шотландия.
Тези целенасочени придобивания са в пълно съответствие на стратегията на компанията майка за сделки с активи, като фокусът е поставен върху дружества със значителен потенциал за естествен растеж, които да засилят конкурентните предимства на компанията, като същевременно предлагат период на изплащане съгласно поставените цели, се посочва още в съобщението, пише на сайта на Veolia Water.
По статията работи: