НАЧАЛО » ������

Ново управление на еврозоната поиска Трише

Президентът на ЕЦБ не конкретизира промяната, но изрази безпокойство състоянието на зоната

fb
3E news
fb
18-11-2010 01:41:39
fb

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише изрази безпокойство за икономическото и финансово управление на еврозоната в разгара на ирландската дългова криза. Той участва на шестата конференция на централните банкери, която се откри днес във Франкфурт.

 

"Отправям това послание днес също толкова тържествено, колкото и през 2005 година (когато беше ревизиран Пактът за стабилност и растеж - бел. ред.), когато от името на Управителния съвет на ЕЦБ изразих дълбоко безпокойство. Изваждайки си поуки от кризата и нейните последици за еврозоната, призовахме през последните дни и продължаваме да призоваваме за последователна промяна в управлението" на Европейския съюз и по-специално на еврозоната", каза от трибуната на форума Трише, цитиран от БТА.

 

ЕЦБ от няколко дни действа активно заедно с европейските ръководители и Международния валутен фонд (МВФ) да убеди Ирландия да приеме външна помощ, за да превъзмогне бюджетната криза и да успокои пазарите, чието безпокойство застрашава стабилността на цялата еврозона.

 

Междувременно генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия отхвърли паралелите между Испания и Португалия от една страна, и Ирландия от друга. Според Гурия Испания и Португалия са в по-силна позиция, тъй като "са написали трудното си домашно". Гурия представи в Париж най-новия доклад на организацията, с който се ревизират прогнозите за растеж.

Според новите анализи се очаква БВП на страните-членки на ОИСР да нарасне с 2.3% вместо с 2.8%. За 2012 се очаква икономически скок от 2.8%. Специално БВП на САЩ се очаква да нарасне с 2.2% през 2011 г. и с 3.1% през 2012 г.

 

Икономиката на страните от еврозоната се очаква да нарасне с 1.7% спрямо предходната прогноза от 1.8%, а за 2012 г. от ОИСР очакват скок с 2%. Догодина Япония ще отчете ръст на БВП от 1.7% вместо с 2%, както показваха предишните прогнози. За 2012 г. в Страната на изгряващото слънце се очаква дори по-нисък ръст - 1.3%.

 

След представянето на доклада в отговор на журналистически въпрос Гурия каза ,че проблемите на Ирландия вероятно се дължат на задлъжнялостта на нейните банки, докато испанските банки имат капитал, а спестовните банки в страната са в процес на преструктуриране, изтъкна Гурия.

 

Според него реформите, започнати от испанското правителство, ще позволят на страната да намали бюджетния си дефицит, който е 11,1%. Икономическото възстановяване на Испания обаче и намаляването на безработицата ще отнемат повече време от първоначално очакваното, призна Гурия. Испанската безработицата от 20% е най-високата в ЕС.


По статията работи:

Георги Вулов