НАЧАЛО » ������

Контрабандата и прането на пари процъфтяват в България, властите нямат капацитет за противодействие

Развиващият се финансов сектор в България, широкият дял на сивата икономика, преобладаването на кешовите транзакции и липсата на ефективни правоприлагащи органи правят България уязвима за незаконни дейности, сочи доклад на Държавния департамент на сАЩ

fb
3E news
fb
06-08-2013 01:36:00
fb

Развиващият се финансов сектор в България, широкият дял на сивата икономика, преобладаването на кешовите транзакции и липсата на ефективни правоприлагащи органи правят България уязвима относно прането на пари, се казва в в годишния доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ.


"Казина, нощни клубове, автокъщи и в по-малка степен търговци на едро са най-честите обекти, свързани с прането на пари в България", се посочва в документа. Организираната престъпност в страната използвала още туризма и организирането на различни игри, включително и онлайн залагания, за да легализира натрупаните си печалби.

 

Според доклада, България продължава да бъде основна транзитна зона за трафика на наркотици и хора към Западна Европа, а контрабандата на цигари, алкохол и горива генерира сериозен обем мръсни капитали. В документа се посочва още, че в България има шест безмитни зони, които могат да се използват за избягване на митнически такси, особено при търговията с горива и цигари.


От 1 януари до 30 ноември 2012 година българската прокуратура е завела 34 дела за пране на пари. Има постигнати 19 присъди, се сочи в документа. В същото време Държавният департамент отчита, че българските власти имат ограничен успех в борбата с прането на пари. Местните власти се опитват да преследват предимно по-лесната за доказване корупция на ниско ниво в държавния апарат. В резултат на това случаите от голям обществен интерес, като сделките за големите инфраструктурни проекти в енергетиката, които са източили милиони от парите на данъкоплатците, като цяло не се разследват, се казва в доклада.

 

Документът сочи още, че капацитетът на българските власти за разкриване на финансови престъпления е малък заради липсата на достатъчно независими експерти в тази област. Другите ограничения са липсата на свидетели, които да разкрият дейността на организираните престъпни групи, както и твърде малката мотивация на прокуратурата, за да се захваща с подобни големи случаи.


Прането на пари се извършва главно от местни и чуждестранни криминални банди, занимаващи се с трафик на хора и наркотици, контрабанда, данъчни измами, измами с кредитни карти и все повече с измами в интернет. България е голям транзитен пункт за трафик на наркотици и хора към Западна Европа, се посочва в доклада. 


Контрабандата продължава да генерира мръсни капитали в рамките на българската финансова система, особено чрез търговията с контрабандни цигари, алкохол и гориво. Контрабандата с цигари е особено проблематична, а корупцията на държавно ниво остава сериозен проблем, отбелязват авторите на доклада. 


Българските престъпници често създават малки фирми, за да крият изпраните пари, като те все по-често се регистрират на офшорни територии. Но заради неблагоприятните последици от икономическата криза печалбите на тези фирми намаляват, което затруднява прането на пари на тези територии. 


През 2012 г. казината, нощните клубове, автокъщите и в по-малка степен търговците на едро са били най-честият бизнес, свързван с пране на пари в България. Туризмът и хазартът също се смятат за значителни сектори за пране на пари от организирани престъпни групи, се посочва в доклада. 


В него се отбелязва, че безмитните зони се използват за избягване на плащането на мита, особено при търговията с горива и цигари. /3eNews
По статията работи:

Галина Александрова