НАЧАЛО » ������

Повече желаещи за пенсиониране

Според НОИ те са с 19 на сто над миналогодишните

fb
3E news
fb
21-12-2010 12:36:14
fb

 

С 19% са повече хората към края на тази година, които са пожелали да се пенсионират спрямо същия период на миналата година, отчитат от Националния осигурителен институт (НОИ). Причина според специалистите са влизащите в сила от 2012 година нови правила за пенсиониране, както и на отпадането на точковата система още от началото на следващата, информира БНР.

 

Управителят на НОИ Христина Митрева нарече спекулация твърдението, че десет хиляди души няма да се пенсионират през следващата година заради отпадането на точковата система. Тя изтъкна, че всяка година се пенсионират между 50 и 52 хиляди души и няма логика 20 % от тях да са ощетени, коментира тя.
В същото време 40 хиляди души са навършили пенсионна възраст и имат в наличност необходимия трудов стаж, но отлагат пенсионирането. Очаква се някои от тях да се възползват от правото си догодина.
През 2011 година дефицитът в осигуряването ще е 1.39 млрд. лв при 2,11 млрд. лв през тази година. Намалението ще се дължи на увеличението на вноската за пенсия с 1,8 на сто и увеличението на минималните осигурителни прагове средно с 5,6%. Планира се и затягане на контрола по събираемостта на вноските заедно с националната агенция по приходите. Увеличение на пенсиите догодина не се предвижда. Христина Митрева коментира, че това може да стане само ако в държавата има повече приходи, което не е било много реалистично. Тя обаче не очаква да се увеличи делът на сивата икономика и да намаляват приходите от вноски, след като самата вноска нараства.

Догодина се залага увеличение на средния осигурителен доход от 570 тази година на 609 лева. По данни на статистиката бейби бумът в България продължава. Очаква се тази година новородените да са около 78 хиляди при 70 хиляди през 2009 година.


По статията работи:

Admin Admin