НАЧАЛО » ������

Румен Овчаров: "Набуко" е последен шанс България да се върне на енергийната сцена

От енергиен център на региона се превърнахме в кръгов център, който всички обикалят

fb
3E news
fb
07-04-2015 03:48:00
fb

Проектът за газопровода "Набуко" е последният шанс на България да се върне на сцената на която беше енергиен лидер. Това коментира пред БНР бившият енергиен министър и експерт Румен Овчаров.

От тази среща едва ли може да извадим кой знае какви изводи. Че "Турски поток" е проект, който не касае България, е известно. Известно е, че ние провалихме проекта, който изцяло преминаваше през България ("Южен поток"). Не мисля, че тази среща на министрите по някакъв начин ще ускори проекта. Още повече, че неизвестните са много, каза Румен Овчаров в коментар за срещата на лидерите на пет Балкански страни, които днес обсъждат "Турски поток".

 

Много по-важно е споразумението с Иран и свалянето на санкциите, което би извадило на дневен ред проекта "Набуко". Ситуацията вече е коренно различна и бих посъветвал българското правителство да помисли върху тази идея и да активира бившите участници в проекта.

За мен този проект е по-реализируем в момента от "Турски поток", каза Овчаров. Той посочи, че правителството има съответните механизми и институции, които биха могли да проведат такава активност.  По думите му всяко едно звено като БЕХ, Министерство на енергетиката, "Булгаргаз" трябва да започне да работи в тази посока.

Отказът от споразумението за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", Овчаров коментира като поредният "крупен успех" на българската енергетика. "Доказахме се, че може да проваляме всякакви проекти и руски, и американски", каза той. "От голям шлем влизаме в пет вътре при това с контра и реконтра", каза Овчаров, позовавайки се на терминологията от бриджа.

"Набуко" е последният шанс за връщане на сцената, на която ние бяхме ключов играч в големи инфраструктурни проекти, беше категоричен Овчаров.

От енергиен център на региона се превърнахме в център на кръгово движение, който всички обикалят, заключи бившият енергиен министър.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева