НАЧАЛО » ������

Девет компании искат да консултират БЕХ за отделянето на ЕСО

Договорът ще бъде подписан през март

fb
3E news
fb
26-01-2012 02:33:00
fb
Девет компании са заявили интерес да консултират Български енергиен холдинг(БЕХ) за отделянето на Електроенергийния системен оператор от Националната електрическа компания(НЕК), съобщи зам.министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти. Срокът за заявяване на интерес изтече на 10 януари. До 30 януари кандидатите трябва да подадат оферти. В процедурата могат да участват инвестиционни банки самостоятелно или в консорциуми с юридически кантори. Добрев не съобщи повече подробности за кандидатите. Той прогнозира, че през март ще бъде подписан договорът със спечелилия процедурата.

Консултантът трябва да направи правен и финансов анализ за отделянето и да преговаря с банките-кредиторки на НЕК. Задълженията на електрическата компания са 483 млн. евро. Срокът на договора с консултанта е девет месеца. Той трябва да представи първият анализ месец след подписването му. Отделянето е изискване на Третия либерализационен пакет. В момента ЕСО е дъщерно дружество на НЕК и не притежава активи. След отделянето той ще е самостоятелен в структурата на енергийния холдинг.

Добрев прогнозира, че през февруари парламентът ще приеме промените в Закона за енергетиката, които отразяват изискванията на Третия пакет и отделянето на ЕСО. По този начин България се надява да избегне евентуална наказателна процедура от ЕК. За забавянето на въвеждането на изискванията на пакета тя получи предупредително писмо.

По статията работи: