НАЧАЛО » ������

Природният газ поевтинява символично

Регулаторът ще се опита да компенсира "Булгаргаз"

fb
3E news
fb
23-09-2010 09:44:50
fb

 

 

Природният газ ще поевтинее с по-малко от един процент вместо с предложеното от "Булгаргаз" с 1.36%. Това сочи доклад на работната група от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тя ще разгледа искането на газовата компания идния вторник.

 

От огласения документ поради множеството точки и запетайки, с които са скрити количествата на природния газ, които ще бъдат закупени от доставчиците и прогнозното потребление, не става ясно, как регулаторът е изчислил намалението. До момента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обявяваха дори намаление с 10%. През миналата седмица Семерджиев обяви,че намалението ще е символично,което се доказва от доклада.

 

Регулаторът ще се коменсира недовзетия приход на "Булгаргаз" от предишни две тримесечия, който се компанията изчислява на 78 млн. лв. Регулаторът обаче твърди, че сумата е много по-малка. Така вместо предложеното намаление на цената с 7.40 лв. за 1000 куб. м. той предлага 5.10 лв. за 1000 куб. м.

 

Ако предложението на регулаторната комисия бъде прието, то няма да бъде усетено нито от индустрията, нито от топлофикациите, които са най-големите консуматори.


По статията работи: