НАЧАЛО » ������

Спекулации с цените на олиото

Производители прогнозират скок до 5 лв. за литър, заради поскъпването на слънчогледа

fb
3E news
fb
11-01-2011 08:29:15
fb

Цената на литър олио скоро може да достигне 5 лева. Прогнозата е на Яни Янев, председател на Управителния съвет на Сдружението на производителите на растителни продукти и маслопродукти в България (СПРПМБ), изказана пред БНР. Той свърза поскъпването със значителното повишаване на цените на олиото в страната през последните няколко месеца.

 

Справка в седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че от края на жътвата на слънчогледа през октомври до последната седмица на 2010 г. кривата на цената на олиото има траен възходящ характер. Така според бюлетините на ДКСБТ през цялата 2010 г. мазната течност е поскъпнало с 36%. През септември 2009 г. олиото е струвало 1,67 лв. за литър на едро, а към 7 януари средно е 2,58 лв., като най-скъпо се предлага в Стара Загора – по 3 лв. за литър.

 

Според Янев цените на слънчогледа на външния пазар, които през тази година са с 50% по-високи, определят цените и на българския пазар. Янев обясни, че това се дължи преди всичко на неблагоприятните климатични условия и намаленото предлагане, повишеното потребление и използването на зърнените и маслодайни култури за производство на енергийни продукти.

Българският пазар е свободен пазар и зависи от цените на световните борси, изтъкна Янев. По думите му около една трета от производството на слънчоглед се преработва в страната, останалото се изнася. "Ние сме зависими от цените, които се предлагат от външните купувачи", обясни председателят на браншовата организация.

 

На противно мнение е аграрният министър Мирослав Найденов, който каза, че слънчогледът е поскъпнал, но както и при брашното "има опит за преминаване на някои критични нива".  Вече се срещала и цена от 4 лв. за литър. Според министъра търговци и производители пробват психологическата бариера на пазара и ако той поддаде, те ще успеят и ще спечелят. "Ние нямаме механизъм, с който да ги регулираме", подчерта Найденов.
По статията работи:

Георги Вулов