НАЧАЛО » ������

Данъчните започват проверки вечер и в почивните дни

Честата практика е търговците да отчитат коректно оборотите си през деня, но да спират да издават касови бележки след края на работния ден

fb
3E news
fb
25-06-2011 02:04:05
fb

Значителна част от данъчните проверки вече ще се правят след края на обичайното работно време в 17,30 ч. и в почивните дни. Причината за промяната в работния график на приходните инспектори е честата практика търговците да отчитат коректно оборотите си през деня, но да спират да издават касови бележки след края на работния ден, съобщават от приходната агенция (НАП).

 

Масови съвместни проверки на НАП и Главната инспекцията по труда (ГИТ) започват в цялата страна и по Черноморието, уточняват от двете ведомства. Целта е да се установят онези работници, които фиктивно се осигуряват на 4 часов работен ден, а в действително работят много повече. Търговците ще бъдат проверявани и за работници без трудови договори, както и за отчитането на оборотите. Инспекторите ще следят и за спазването на трудовото законодателство.

 

Съвместните акции на ГИТ и НАП започнаха с проверки на 21 ресторанти, заведения за хранене и нощни клубове в Студентски град в София. Сред най-грубите нарушения на трудовото законодателство установени снощи беше, че целият персонал на ресторант нямаше сключени трудови договори. Санкцията за подобно нарушение достига до 15 000 лв. за всеки необявен трудов договор.

 

Друго повсеместно нарушение, което инспекторите констатираха, беше формалното осигуряване на 4-часов работен ден, но в действителност персоналът на заведенията работеше 8 и повече часа. От 159 работещи в проверените заведения 81 са декларирали заетост на половин работен ден. Открити са 13 души, работещи без трудов договор, един дисководещ на граждански договор и двама, които твърдят, че работят общо 40 часа месечно.

 

На всички нарушители ще бъдат съставени актове за недекларирани трудови договори и заради неверни данни, посочени в осигурителните им декларации. Санкцията за последното нарушение достига до 5000 лв.

 

Основния акцент в контролната дейност на НАП до края на летния сезон ще бъде именно спазването на трудовото законодателство. Задачата на данъчните ще бъде да променят масовото осигуряване на 4-часов работен ден. Установяването на това нарушение става с пряко наблюдение в продължение на цяла смяна и сравняване на работните графици във всеки търговски обект. Предстоят съвместни акции на ГИТ и НАП по Черноморието, допълват от двете ведомства.
По статията работи:

Георги Вулов