НАЧАЛО » ������

Борислав Малинов, зам.-председател на Българска асоциация по рециклиране

Предлагаме методика за проследимост на отпадъка, която ще намали кражбите със 70-80%

fb
3E news
fb
22-07-2011 12:35:46
fb

Това, което държа да се знае, е че бизнесът е съгласен да има стриктни мерки срещу кражбите в закона за управление на отпадъците. Ние сме съгласни да има видеонаблюдение, да се премахнат площадките от жилищните райони, глобите за нарушение за изкупуване на забранени отпадъци да са по 100 хил. лв.

 

От Българска асоциация по рециклиране предлагаме още две мерки, които, според нашите анализи, ще доведат до намаляване на кражбите със 70 – 80%. Едната е да се въведе подробна декларация за проследимост на отпадъка, в която всяка фирма декларира от кого и как  е купила отпадъка и с какви документи. В момента съществуват само регистри, които не дават подобна информация. Освен това бизнесът предлага и въвеждането на специален чек-лист, с който да се проверява дали площадките работят по правилата и не толерират кражбите.

 

Искам да подчертая също, че в сега действащият закон от няколко месеца вече има забрана за изкупуване на кабели и проводници. Резултатът? От БТК веднага отчетоха намаление на кражбите с 50%, а от ЧЕЗ – с 40%. Очевидно законът в тази си част работи. Защо не му дадем шанс?


По статията работи:

Admin Admin