НАЧАЛО » ������

ДКЕВР откри, че НЕК не инвестира в преносната мрежа

Регулаторът пак внася в прокуратурата доклада от проверката на компанията

fb
3E news
fb
21-09-2010 12:16:28
fb

 

 


Националната електрическа компания(НЕК) е инвестирала в изграждането на нови мощности вместо в поддръжката на преносната мрежа. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Регулаторът провери НЕК, както и причините за авариите в края на юли и началото на август, които оставиха без ток цялото Южно Черноморие. Резултатите от проверката не са огласени публично.

 

Повече от месец Семерджиев повтаря тази теза, без да ясно какво ще направи комисията. Във вторник той обясни мъгляво, че ще бъдат предприети мерки в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. "Целта на регулатора не е да търси виновни, а да се избегнат проблеми с преносната мрежа в бъдеще. Според него инвестициите на електрическата компания няма да бъдат увеличени, а пренасочени.

 

Корекции в инвестиционната програма на компанията ще се правят от 1 юли 2011, защото с одобрените разходи за тази години ще са достатъчни за най-спешните мерки, обясни Семерджиев. Преди две седмици тойсъобщи, че НЕК работи без одобрен бизнесплан и насочва всички инвестиции към проектите "Цанков камък" и АЕЦ"Белене".

 

В писмо до парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм от юни тази година,с което 3Е разполага,председателят на регулаторната комисия пише, че на "междинния етап от одита се откроява несъобразяване на финансовите разходи на НЕК с последиците от кризата. Значително са превишени инвестиционните разходи от собствени средства спрямо предварителните разчети, като за 2008 и 2009г техния размер надхвърля 300 млн. лв."Писмото е в отговор за резултатите от проверката на компанията.

 

Одитът на НЕК също отива в прокуратурата, без да е ясно дали в него проверяващите от регулаторната комисия са открили нарушения. Преди седмица главният прокурор Борис Велчев по повод на внасяне на одитите на електроразпределителните дружества се възмути, че "прокуратурата не е държавен юристконсулт". Преди ДКЕВР да предостави материалите в прокуратурата, трябва да изрази становище за наличие на престъпление, обясни Семерджиев. Той добави, че документите от проверката на електрическата компания като материал, изводи и анализи, ако трябват във връзка с други проучвания, ще бъдат предоставени.

 

.


По статията работи: