НАЧАЛО » ������

Путин кани инвеститори за руските банки

Правителството в Москва планира да набере 50 млрд. долара от приватизация през следващите пет години

fb
3E news
fb
18-09-2010 11:25:14
fb

Руският министър-председател Владимир Путин заяви по време на инвестиционния форум в Сочи, че Русия е готова да приветства чужди капиталови инвестиции в банковия сектор на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

 

"Ако солидни финансови институции в САЩ и Европа инвестират в капитала на нашите ключови банкови институции, ние нямаме нищо против това. Ние обмисляме тази възможност и в нея няма нищо необичайно", подчерта Путин.

 

По думите на премиера, когато в Русия се вземаха антикризисни мерки, "ние не делихме банките на свои и чужди". "Банките със 100-процентова чужда собственост получиха същата помощ, каквато и нашите, руски банки", разясни Путин и подчерта, че руските дъщерни банки в Западна Европа не са получавали такава поддръжка.

 

В края на седмицата руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че Русия ще се опита да набере 50 млрд. долара от приватизация през следващите пет години, тъй като иска да продаде акции от някои от най-големите си компании, включително от две от най-големите банки- Сбербанк и Внешторгбанк (ВТБ). През юли Министерството на финансите на Руската федерация внесе за одобрение от правителството план за приватизация на 10 големи руски компании в периода 2011-2013 г. от които очаква големи приходи във федералния бюджет, припомня РИА "Новости".

 

Желанието на руското правителство да продаде част от най-голямата руска банка разкри преди известно време и зам.-министъра на финансите Алексей Саватюгин. Той обяви по време на Международен банков форум, че до края на годината ще бъдат продадени 10% от ВТБ. Саватюгин обеща, че до три години ще бъдат продадени още 25% от капитала на банката.

 

Руският банков сектор понесе сериозни удари от кризата през миналата година. Размерът на лошите кредити на руските банки се увеличи рязко заради 7.9 процентното свиване на икономиката, която е силно зависима от износа на горива.
По статията работи: