НАЧАЛО » ������

Чрез АЕЦ Финландия се стреми към безвъглеродна енергетика

fb
3E news
fb
20-06-2019 08:20:00
fb

Без планове да се оттегля от атомната енергетика, финландското правителство съобщи, че е на път да направи страната първата държава в света, която не използва изкопаеми горива. Кабинетът препотвърди поставените си цели за борба с климатичните промени – до 2035 г. да постигне въглероден неутралитет. Финландия обаче иска нещо повече – общество с отрицателен въглероден отпечатък в близко бъдеще.

„Електрификацията и интегрирането на различни енергийни системи (за електричество, отопление и транспорт) изисква значително нарастване на производството на енергия от ВЕИ“, се казва в доклад, озаглавен: „Включваща/всеобхватна и компетентна Финландия: общество с устойчиво социално, икономическо и екологично развитие“, съобщава електронното издание nuclearstreet.com.

Страната разполага с четири атомни енергоблока, които произвеждат около 30% от електроенергията за населението и бизнеса. През 2020 г. в АЕЦ „Олкилуото“ се очаква да заработи пети енергоблок с реактор EPR и мощност 1600 мегавата. Планира се изграждане на реактор ВВЕР-1200 по руска технология в новата АЕЦ „Ханхикиви“ в Северна Финландия.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева