НАЧАЛО » ������

Да се научим да живеем в условията на променящ се климат

Кристалина Георгиева, европейски комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи

fb
3E news
fb
27-05-2011 09:48:44
fb

Кристалина Георгиева, комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи на Европейския съюз, изнесе презентация на тема "Да се научим да живеем в условията на променящ се климат"."Вече живеем в свят, в който климатичните промени са реалност и трябва да се приспособим към тях. Трябва да направим така, че температурата да не се вдигне с повече от 2 градуса", обясни тя. Между 1975 и 2009 г. бедствията са се увеличили пет пъти. За последните 10 години в Европа при бедствия са загинали 100 хил. души и са нанесени щети за 150 млрд. евро. Само през 2003 г. са загинали 70 хил. души в Европа заради горещините.

 

"Трябва да променим нашите икономики и начин на живот, така че въздействието ни върху климата да се ограничи", допълни Георгиева. Според нея тази трансформация включва две основни неща - познаване на източниците на вредни емисии и тяхната структура и ясни икономически стимули за хората да живеят по начин, щадящ природата.

 

 

"Трябва да знаем какъв процент емисии идват от всеки един сектор на икономиката  - транспорт, енергетика, промишленост, селско стопанство, ползване на земята", обясни българският еврокомисар. Тя добави, че противно на общоприетото мнение, един от най-големите източници на емисии е селското стопанство.

 

 

Кристалина Георгиева посочи, че мерките за ограничаване на климатичните изменения не са непременно икономически неизгодни и, че голяма част от тях не само плащат за себе си, но и носят печалби. Тя даде за пример санирането на сгради. "Нашите жилища са отговорни за 15% от емисиите вредни газове в атмосферата. С тяхната изолация ние едновременно опазваме околната среда, намаляваме разходите си за енергия и създаваме работни места", обясни еврокомисарят, като не пропусна да похвали правителството за активната му работа в тази област.

 

 

"Да се научим да живеем в условията на променящ се климат" - Кристалина Георгиева


По статията работи: