НАЧАЛО » ������

Ураганите и поскъпналия долар смъкнаха цените на петрола

Суровината загуби повече от $1 за барел

fb
3E news
fb
07-09-2010 03:12:02
fb

Цените на петрола загубиха повече от един долар за барел (158.9 л), заради укрепването на долара и настъплението на тропическия ураган "Хермин", който премина през петролните платформи в Мексиканския залив. В този регион са съсредоточени 30% от нефтодобива на САЩ и 43% американските мощностите за преработка на петрол.

 

Доларът поскъпна с 0,6% спрямо основните валути, с което направи цените на петрола много изгодни за инвеститорите, ползващи други валути.

 

"И тъй като сега е пикът на сезона на ураганите, пазарът няма рязко да падне, прогнозира пред агенция Reuters анализаторът от Bank of Ireland ПолХарис. Според него сортът Brent най-вероятно ще остане в ценовия диапазон 75-77 долара. По-рано през деня Brent поскъпна с 57 цента до 77.44 долара за барел поради опасения за мексиканското производство на петрол.

 

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан продължава от 1 юни до 30 ноември. Преди "Хермина" друг тропически ураган "Гастон" се движи на запад и до 48 часа може да прерасне в циклон, прогнозира Националният център за ураганите в САЩ.

 

На Нюйоркската борса NYMEX контрактите с доставка през октомври на лекия американски петрол поевтиняха с 1,59 долара и достигнаха 73.01 долара за барел.

 

Освен заради ураганите, падането на цените на петрола е и заради растящото безпокойство на инвеститорите за развитието на световната икономика.


По статията работи: