НАЧАЛО » ������

Как технологиите променят петролната, газовата и добивната индустрии

fb
3E news
fb
12-09-2017 09:45:00
fb

Автор: Vamien McKalin, techdigg.com

Технологичните подобрения доведоха до големи промени в световната икономика. Живеем в свят, където милиони не могат да съществуват без технологиите, и това е както добро, така и лошо - зависи как човек гледа на този факт.

Една от най-големите грешки на някои учени глави е допускането, че технологията няма да докосне индустриални отрасли като нефт, газ и минно дело. Но това не е истина, защото технологията вече е засегнала тези индустрии по положителен начин.

Подобрения при сеизмичните тестове

Обикновено компаниите са били принудени да използват кабели за извършване на сеизмични тестове, но те вече не се нуждаят от тях. Днес компаниите имат възможност да използват сензори, компютри и безжична комуникация, за да свършат работата. Освен това, този начин е не само по-бърз, но е по-евтин и с по-малко грешки.

Доброто сондиране е друг аспект, при който ръчният труд изчезва. В сегашния му вид работниците се заменят с компютри и очакваме това да се случи през следващите години и на други места.

По-бързо сондиране с по-добри маслени екстрактори

Пазарът на петрол днес не е това, което беше преди 10 години. Цените са паднали много, откакто руснаците анексираха Крим от Украйна. Това означава, че нефтените и  газовите компании трябва да търсят начини за постоянно поддържане на печалбата и технологията е най-добрият начин за това.

Напредъкът в технологиите позволи на петролните добиващи фирми да подобрят печалбата си с до 40%. Освен това по-добрите компоненти водят до по-бързо извличане на петрола. Nos, петролна компания със седалище в Западен Тексас, според статия в "Ню Йорк Таймс", може да сондира за ценния ресурс с два пъти по-голяма скорост в сравнение със стария начин. Да не говорим, че няма нужда да се наемат нови работници за дейността, което означава, че бизнесът може да спести и така да подобри рентабилността.

Подобрения в безопасността

Когато става въпрос за сондиране за петрол и всичко, свързано с проучванията и добива на природен газ, безопасността е основна грижа.Сега, с използването на компютри, работниците правят по-малко грешки на място. Освен това, много работници вече не са задължени да присъстват на опасни минни участъци. Роботите сега са на полето, в находището и изпълняват задачи, които са опасни за хората.

С течение на времето технологията ще остави огромен отпечатък в добивната и в петролната промишленост. Извличането на природни ресурси скоро ще изисква много приспособления, софтуер и компютри и те ще бъдат употребявани в процеса с цел да се избегнат инциденти. В един момент автоматизирането изискваше хората да контролират машините отблизо. Нещата се промениха и подобриха, като машините вършат най- трудната работа без много участие на работниците на място.

Има активисти, които работят за прекратяване на сондажите за петрол и добиването му. Според тях соларните и други възможности за чиста енергия трябва да заместят "черното злато". Технологията обаче доказва, че може да държи петролните компании релевантни, особено ако могат да направят нещата по-безопасни за хората и околната среда.

Цялата статия можетеда намерите ТУК

Източник: CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P

технологии
добивна промишленост
газ
петрол
По статията работи:

Галина Александрова