НАЧАЛО » ������

AES продава две малки електроцентрали в Унгария

Причината за продажбата е продължителното падане на цените на електричеството

fb
3E news
fb
30-03-2011 04:22:52
fb
Американската компания AES, която е значим инвеститор в българската енергетика, обяви, че продава две централи с по-малка мощност в Унгария. Компанията обаче запазва оперативния контрол и собствеността си върху третата си унгарска централа.

 

 

Унгарското поделение AES Borsodi Energetikai, спря работата на 90-мегаватовата си централа на въглища Tiszapalkonyai, както и на 71-мегаватовата си централа Borsodi, която е на биомаса. Тя запазва операциите си в 900 мегаватовата централа на природен газ Tisza II в Източна Унгария.

 

 

"Подадено е официално заявление за спиране на централите и в същото време компанията е в преговори с потенциални купувачи," се казва в официално съобщение на AES. Причина за продажбата е преди всичко дълготрайното падане на цените на електричеството, поскъпването на въглищата и биомасата и нарастващите разходи за емисиите от въглероден диоксид, които правят операциите неконкурентни.

 

 

Електроцентралите на въглища са изправени пред сходни предизвикателства и в няколко други страни. AES ги купи през 1996 г. от унгарската държава. В България AES е собственик на ТЕЦ "Марица Изток-1" и чрез поделението си AES Geo Energy – на вятърния парк "Св. Никола" край Каварна.


По статията работи: