НАЧАЛО » ������

Еврокомисарите недоволни, че не усвояваме парите за пътища

Призна министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев

fb
3E news
fb
16-07-2010 08:29:08
fb

Европейската комисия за пореден път е скастрила представители на България, че много бавно се усвояват парите за пътища, предвидени по оперативна програма "Транспорт", призна на 16 юли регионалният министър Росен Плевнелиев. Заедно с колегата си по усвояване на еврофондовете и двама от своите заместници той беше на двудневно работно посещение в Брюксел.

Най-проблемна била ОП "Транспорт", а най-работеща – ОП "Регионално развитие" станало ясно на срещите. "Ако съберем трите лота на магистрала "Тракия", в очите на Брюксел това са 23 на сто изпълнение на програмата при 45 на сто усвояване на евросредства по ОП "Регионално развитие", уточни Плевнелиев, цитиран от БНР. Според него една от причините за забавянето са и процедурите по отчуждаване на терени, през които преминават пътни трасета. "Археология, съпътстващи трасета, местене на стълбове, селскостопански пътища, газови линии, преместване на железопътни линии – всичко това не е изчистено окончателно и е много по-трудно, отколкото да направим един търг", разясни регионалният министър.

Новата цел на регионалното министерство и пътната агенция е за година и половина да бъдат усвоени 60% от предвидените средства по ОП "Транспорт". Плевнелиев пресметна, че тази цел изисква до следващия април да са подписани договори за нови седем лота на обща стойност 500 млн. лева. Сред тях са по два нови лота на магистралите "Струма" и "Марица", отсечките Кърджали-Подкова и Мездра-Ботевград. Процедурите за възлагане на обществени поръчки за въпросните проекти ще стартират последователно през септември и октомври, обеща регионалният министър.

Той допълни, че магистрала "Тракия" е доказала, че у нас могат да се провеждат честни търгове. Тепърва обаче предстои да се доказва, че може да се работи успешно и по тази оперативна програма.

След срещата с журналисти министър Плевнелиев и заместниците му присъстваха на процедура, на която кметовете на 21 общини подписaха договори за предоставяне на безвъзмездна финансова от еврофондовете на стойност 106.395 млн. лева. Те са по ОП "Регионално развитие" за реконструкции на улична мрежа, изграждане на зелени площи, алеи и детски площадки. Повече от 1900 работни места ще бъдат осигурени при реализацията на проектите за подобряване на градската среда в общините, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Срокът на изпълнението им е 24 месеца.

Част от някои проекти ще бъдат оставени за следващия програмен период на ЕС след 2013 г. Сред тях са участък от ж.п. линията София - Пловдив (в планинската му част) и Лот 3 на магистрала "Струма", каза другият участник в разговорите в Брюксел министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев пред bTV. Според него експертите са готови с резервни проекти, които да получат финансиране още сега. За пример Дончев посочи северната част на околовръстното шосе на София, пътят от София до Калотина, както и някои обходни пътища.

"Преди края на годината ще се знае каква експертна помощ ще ни е необходима за изпълнение на европроектите", подчерта Дончев. Тази помощ ще бъде заплащана през оперативните програми. Експерти от ЕИБ и от Световната банка ще помагат на бенефециентите за осъществяване на проектите, както и да подготвят администрацията за следващия програмен период на ЕС от 2013 до 2020 година. Не е изключено да се привлекат за експерти и българи.

Дончев съобщи, че следващата седмица започват преговори с Брюксел по спорни проекти по меморандуми между България и ЕС, сключени през 2004 година, и които трябва да бъдат приключени до 2011 година. Това са проекти за около 110 млн. евро и около 10% от тази сума все още не е разплатена.

 


По статията работи:

Георги Вулов