НАЧАЛО » ������

Москва ще строи нов космодрум за $810 млн.

Новото съоръжение "Восточний" ще бъде изградено в Амурската област в Далечния изток до три години

fb
3E news
fb
20-07-2010 08:05:16
fb

Русия ще построи нов космодрум на стойност $810 млн. в стремежа си да защити своя съществен дял на все по-конкурентния пазар на космическите полети, заяви на 20 юли премиерът Владимир Путин, цитиран от агенция Reuters.

Както и по времето на Съветския съюз, в момента Русия има доминираща роля в световната космическа промишленост. През миналата година тя извърши 37% от общо 78 изстрелвания на космически апарати по света. Русия обаче е изправена пред засилваща се конкуренция от страна на Европа, Азия и САЩ, при условия на все по-комерсиализирания пазар на космическите полети.

Новият космодрум "Восточний" ще бъде изграден в Амурската област в Далечния изток до три години. "Надявам се, че "Восточний" ще стане първият руски космодрум с цивилно приложение и ще гарантира пълната независимост на космическата ни дейност", подчерта Путин на среща с представители на космическата промишленост.

Новото съоръжение ще конкурира космодрума Байконур в Казахстан, след като бъде отворено за безпилотни полети през 2015 г. и за полети на хора през 2018 г.

Агенция Reueters припомня, че Русия плаща наем от $115 млн. годишно на Казахстан за Байконур, след като Съветският съюз се разпадна през 1991 г. Договорът за наем изтича през 2050 г.

Руският пилотиран кораб "Съюз" и товарният кораб "Прогрес" са основната работна сила на Международната космическа станция, след като през 2003 г. американската совалка "Колумбия" се разпадна при навлизане в атмосферата. За последно американска совалка трябва да замине за станцията догодина.

 


По статията работи:

Георги Вулов