НАЧАЛО » ������

Борсите в Европа в червено, в САЩ доминира зеленият цвят

Инвеститорите на Стария континент решиха да не рискуват, нямаха време да чуят как Федералният резерв на САЩ ще подпомогне американската икономика

fb
3E news
fb
03-11-2010 07:45:34
fb

С лек ръст започна деня пазарът на акции в Европа, но до края на сесията индексите се озоваха в червената зона.

В началото на търговията основните европейски борсови показатели бяха подкрепени от крайните резултати от вчерашните частични парламентарни избори в САЩ. Републиканците нанесоха съкрушителен удар върху президента Барак Обама, след като победиха в битката за Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), както и с подобрените си позиции в Сената (горната камара). По традиция републиканците са смятани от инвеститорите за по-добре настроени към бизнеса и заради това тяхната победа се оценява и като надежда на американците за по-благоприятни условия за бизнеса. Избирателите наказаха демократите за високата безработица и бавното възстановяване на икономиката.

 

Крехкият оптимизъм беше ликвидиран, след като дойде новината за увеличение на новите молби за помощ при безработица в Испания, които влошават ситуацията с пазара на труда след края на летния сезон. Дори много добрият финансов отчет на втората по големина френска банка Societe Generale, която обяви двоен ръст на печалбата си за първите 9 месеца на годината, не можа да подобри настроението на инвеститорите.

 

В крайна сметка според Reuters те решиха да не рискуват, тъй като дълго чаканото решение за подпомагане на американската икономика от страна на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) ще бъде взето, след като борсите в Европа затворят.

"Това е стадно поведение. Всеки мисли, че вливането на ликвидност в икономиката ще доведе до повишение в цените на акциите и не иска да го изпусне", обобщава днешната търговия в Европа пред британската информационна агенция Коен Де Леус, стратег в KBC Securities, цитиран от Reuters.

 

Борсовата сесия на Wall Street в първия ден след междинните парламентарни избори в САЩ започна при умерен песимизъм, който се изрази в спад, макар и минимален на основните индекси. Търговията се води в сравнително тесни граници, тъй като погледите на инвеститорите са насочени към предстоящото решение на ФEД за размера на новата програма за подпомагане на американската икономика.

 

Обръщане на посоката започна, след като бяха оповестени статистическите данни за сектора на услугите, където оборотите продължават да нарастват. Добра новина излезе и от индекса на фабричните поръчки, който е нараснал с 2,1 на сто през септември. Третият положителен фактор, който окончателно прати основните индекси в зелената зона бяха данните за пазара на труда, който се подобрява. В частния сектор са разкрити нови 43 000 работни места през октомври, след като месец по-рано бяха съкратени 2000. Анализаторите очакваха два пъти по-малък ръст – да бъдат разкрити само 20 000 нови работни места.

 

Два часа преди финала на търговията на Wall Street Комисията по външните пазари на ФЕД обяви, че пристъпва към реализацията на втората си програма за увеличаване на ликвидността във финансовия сектор. В разпространеното съобщение до медиите, цитирано от световните агенции, пише, че централната банка на САЩ ще изкупи от пазара дългосрочни държавни облигации в размер на 600 млрд. долара до края на второто тримесечие на следващата година. Припомня се, че при първата програма за валутно стимулиране, която завърши през март тази година, ФЕД е изхарчил 1,7 трлн. долара за покупка на държавни облигации. Това помогна да бъдат намалени лихвите по ипотечните кредити до исторически минимални равнища, което помогна да бъде стабилизиран пазарът на жилища. Инвеститорите нямаха много време за реакции, но основните американски индекси се насочиха категорично в зелената зона.

 

У нас Българска фондова борса (БФБ) отчете оборот от 1,498 млн. лв., като на пазара на акции се сключиха сделки за 1,315 млн. лв. Търговията с облигации бе за 163 хил. лв., а тази с компенсаторни инструменти – за 21 хил. лв. Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 15% от оборота на пазара на акции. Самият индекс обаче загуби 2,6% в днешната сесия, като закръгли спада си от началото на седмицата на 3%. Вчера SOFIX се понижи с 2,3%.

Статистиката на БФБ показва, че първи по повишение са били акциите на Неохим АД, които поскъпнаха с 3.56% до 29.98 лв. Това се дължи на новината, че дружеството е пуснало пълните си мощности. Втори по ръст бяха книжата на Булгартабак холдинг АД, с повишение от 3.20% до 25.80 лв.

На другия полюс бяха акциите на Интеркапитал Пропърти дивелопмънт АДСИЦ, които поевтиняха с 14.02% до 1.84 лв. Втори в низходящата класация са книжата на Мостстрой АД, които се понижиха с 10.71% до 0.25 лв.

 

Коментарът не е препоръка за търговия с ценни книжа!

 


По статията работи:

Георги Вулов