НАЧАЛО » ������

Европейските разрешителни за емисии (EUA) надхвърлиха 7 евро/тон

Въглеродните кредити CER поевтиняха с 4.2%

fb
3E news
fb
14-01-2012 01:21:00
fb

Европейските разрешителни за емисии (EUA) се понижиха в началото на търговията в петък, но продължаваха като че ли да се държат около най-високата стойност от четири седмици в рамките на последните три месеца.

 


EUA по доставка за декември 2012 се оценяваха на 7.05 евро на тон – с 14 цента или 1.9% по-малко в сравнение с четвъртък, когато търговията беше в диапазона 7-7.35 евро на тон.

 

Студеният фронт в Европа през изминалата седмица в съчетание с рядко позитивни макроикономически данни тласнаха нагоре търсенето на енергоносиели и помогнаха на EUA да отбележат в понеделник, 9 януари, седмицно поскъпване с 35 цента.

 

Някои търговци обаче бяха настроени скептично, че доверието се е върнало на пазара, който е силно зависим от икономическия растеж, за да се реализира повишение на цените.

 

"Пазарът потенциално е в свръхпредлагане до 2020 г. и това е достатъчно, очакванията за клиентската цена в момента да са съвсем умерени," коментира търговец.

 

В петък EUA получиха насока за цената от петрола и от германското електричество.

 

Суровият петрол Brent от Северно море поевтиня с 1.60 долара до 110.90 долара за барел (158.9 литра), след като фондовите и пазари и еврото бяха разтърсени от новината за намаляването на кредитните рейтинги на Франция и на Австрия от рейтинговата агенция Standard&Poors.

 

Германското електричество поевтиня с 1.3% до 51.25 евро/ MWh въпреки че перспективата за по-студено време тласка търсенето нагоре.

 

Въглеродните кредити CER поевтиняха с 16 цента или 4.2% до 3.62 евро за тон, с което спредът (разликата в цената) EUA-CER скочи с над 30 цента до 3.43 евро, което е четиримесечен максимум.


По статията работи: