НАЧАЛО » ������

Русия: България няма да остане без газ

Експерти на "Газпром експорт" ще посетят София в началото на юли

fb
3E news
fb
16-06-2010 12:00:00
fb
"България няма да остане без природен газ". В това са уверили шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов от руския доставчик "Газпром експорт". Руска работна група ще посети "Булгаргаз" в първата десетдневка на юли във връзка с преговорите за нов газов договор, съобщи Гогов. По думите му, тогава ще се обсъжда времеви график за разговорите на експертно ниво.
"Засега преговорите с "Газпром експорт" за нов газов договор се движат умерено оптимистично и умерено песимистично", коментира Гогов, който призна, че в някои детайли има сериозни разминавания между "Булгаргаз" и руския газов монополист "Газпром", което ще трябва да се изчисти, особено на експертно ниво.
Едно от исканията на България ще бъде ценовата промяна да бъде веднъж на шестмесечие - на 1 октомври и на 1 април. Това ще е съобразено с активния отоплителен сезон у нас, обясни Гогов. Аргументът за това е по-високата сигурност за потребителите. Вторият въпрос, по който двете компании ще имат дебати е свързан с количеството на доставките, макар че е много трудно отсега да се направи прогноза как ще се развива потреблението в страната в следващите 20 години. Но става въпрос за механизъм за гъвкавост в средносрочен период. Това евентуално ще доведе до промяна в поеманите отговорности от "Булгаргаз" като купувач и от "Газпром експорт" като доставчик, коментира Гогов.
Въпреки опитите за диверсификация на доставките на синьо гориво, България технически не може да получава газ от Азербайджан и това не се очаква да се случи в следващите 1 - 2 години. Оптимистичният вариант предвижда да започнем да доставяме газ от Изток през Турция може би в края на 2012, каза още газовик номер 1 на страната.
По статията работи: