НАЧАЛО » ������

Газпром и Газекспорт критикуват реформите на Брюксел на газовия пазар

fb
3E news
fb
14-10-2010 12:07:07
fb

 

За първи път ръководството на Газпром коментира законодателните инициативи на Брюксел през последната година, свързани с реформата на газовия отрасъл. Заместник-председателят на Газпром и генерален директор на Газекспорт Александър Медведев  в интервю за сайта на газовия монополист под заглавие "Не е нужно да се строи  Велика китайска стена на газовия пазар" предупреждава за възможен срив поради приетия англо-саксонски модел на газовия пазар, предвиждащ и отделяне на доставчиците от транспортьорите на газ, съобщи телевизия ТВ+.

 

Новият модел на газовия пазар Александър Медведев определя като копиран от англо-саксонския, който има преимущества и недостатъци. При него няма необходимост от дългосрочни договори.  Но без тях количествата газ на пазара започват да зависят от привлекателността на цената. Ако цените са високи, газ ще има. Ако не, количества газ могат да отидат на по-привлекателни пазари или да изчакат по-добри времена. Генералният директор на Газекспорт прави извод, че сигурността на доставките за Европа ще се определя от конкуренция с други, предимно азиатски, глобални газови пазари.

 

Има  рискове и за развитието на мощностите за транспорт и съхраняване на газа. Пазарната практика показва – най-заинтересовани в развитието на газовата инфраструктура са газовите компании, защото тя струва скъпо, възвращаемостта е бавна и не е много привлекателна за ред инвеститори. А сега ще им бъде забранено – между тях и инфраструктурата се издига своеобразна Велика китайска стена. Така че осъществяваната реформа крие реален риск  от свиване на инвестициите в газовия отрасъл в Европа с всички произтичащи последици.

 

Александър Медведев подчертава, че лишаването на доставчиците от възможността да управляват газотранспортни активи обезценява направените вече от тях инвестиции. Той посочва за пример строения от Русия газопровод  Ямал-Европа през Полша за Германия, за който се появява реална заплаха да бъде управляван от независим оператор, който ще действа в собствен интерес.  А собственикът ще се превърне в паричен донор, който е длъжен да изпълнява решенията на този независим оператор. Корективи ще се наложи да се направят и в оперативната дейност на Газпром около дългосрочните договори и запаса от транспортни мощности, определяни вече като противоречащи на конкуренцията. Клиентите ще могат да променят заявките си не няколко пъти на ден, както сега, а само веднъж.

 

Медведев остро критикува твърдия натиск от Европейската комисия срещу дългосрочните договори и привързването на цената на газа към петрола. Газекспорт смята, че новите правила трябва са възможни само за тези количества, които не са договорени, а  дългосрочните договори трябва да се спазват. Принципът "вземи или плати" се защитава от монополиста като крайъгълен камък на дългосрочните договори. Според оценките на Газекспорт, сегашните излишъци от газ в Европа няма да се запазят дълго. След 2 години докризисното търсене ще се възстанови, а след 10 ще се наложи да се внасят още повече допълнителни количества.


По статията работи: