НАЧАЛО » ������

ОАЕ планира инвестиции от 122 млрд. долара в нефтогазовия сектор

fb
3E news
fb
23-11-2020 12:36:15
fb
източник: архив

През следващите пет години Абу Даби планира инвестиции от 448 милиарда дирхама (122 млрд. щатски долара) в нефтогазовия сектор и основно с цел увеличаване на производствените мощности, независимо от ограниченията от страна на ОПЕК. Висшият съвет по петрол (SPC) на Абу Даби е одобрил бюджет за държавната компания на ОАЕ Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc), според съобщение на държавната информационна агенция WAM.

Планът за инвестиции ще подпомогне ръста и разширяване на „всички сектори на бизнеса“, включително добива, преработката и търговията.

Абу Даби, на който се пада основният дял от запасите от петрол в ОАЕ са открили нова находище с 2 млрд. барела петрол, съобщава още WAM. С това общите запаси извлекаем петрол са достигнали 107 млрд. барела. Емиратът е открил също така и находище с трудноизвлекаем петрол от 22 млрд. барела.

Adnoc планира да увеличи дневното производство около 4 млн. барела до 5 млн. барела през 2030 година. Споразумението ОПЕК+ ограничава сега добива на ОАЕ на ниво от около 2,6 млн. барела на ден до края на тази година. Преди седмица се появи съобщение, което засега още не е официално  потвърдено, че ОАЕ смята да излезе от ОПЕК+. Това е крайно необичайна стъпка, която вероятно ще дестабилизира петролните пазари, пише Bloomberg.

SPC е увеличил също така бюджета на Adnoc за 5 годни до края на 2025 година, се казва в съобщението на съвета. През 2018 година Adnoc съобщи, че SPC е заделил за инвестиции за периода от 2019 г. до 2023 г. сумата от 486 млрд. дирхама. Властите на Абу Даби са дали също така разрешение на Adnoc за производство на водород, а са одобрили и договор за проучване на нефтогазови находища.

ОАЕ
добив на петрол
находища на петрол
инвестиции
По статията работи:

3E news