НАЧАЛО » ������

Рутерът вкъщи ни вдига с 2 лева сметката за ток

fb
3E news
fb
05-12-2013 07:00:00
fb
Домашните уреди, работещи дори само на режим Stand by, увеличават сметките за ток на домакинствата. Само използването на един рутер за интернет достъп например вдига сметката за ток с 2 лева на месец, обясни инж. Здравко Георгиев, изпълнителен директор на Софийската енергийна агенция СОФЕНА. Той присъства на презентация на ЧЕЗ, свързана с енергийната ефективност. По думите му с няколко прости стъпки домакинствата могат да намалят сметките си за ток. С до 15% може да намалее сметката за ток чрез разумно потребление, смята Георгиев. Следването на 10 лесно изпълними стъпки като намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус и изключването на фурната 10 минути преди края на времето за печене, може да намали консумацията на ток в домакинството.

През зимните месеци потреблението на ток се повишава чувствително, като 73 на сто от използваната електроенергия е за отопление и затопляне на вода. Останалите 30 процента се разпределят между готвене, осветление, пране и други. Според Георгиев намаляването на температурата в помещенията само с градус допринася най-много за икономията на енергия, защото разходът за отопление намалява с 6 на сто. Бойлерът може да се настрои да нагрява на 55 градуса вместо на 60 градуса. Възможно е чрез специален таймер да се настрои бойлерът да работи само на нощна тарифа. Също така може да се използва остатъчната топлина на фурната. Енергия се пести и като се готви в тенджери с капак или под налягане.

Съдовете, които използвате върху котлоните на печката, трябва да са с дебело и равно дъно. Неравност от 1 милиметър води до 15% преразход на енергия. Експертите съветват хладилникът да се размразява колкото може по-често и редовно да се почиства решетката на гърба на хладилника. Замърсяването й води до 30% преразход. За да намалим енергопотреблението на пералнята и миялната пък, трябва да ползваме подходящия режим с по-ниска температура.

Според Георгиев енергия може да се пести и ако не се оставят на Stand by режим всички електрически уреди в домакинството и те да се изключват от контакта.

Потребителите няма да намалят сметките си за ток с широко рекламираните уреди за намаляване на консумацията, които само се включват в контакта. Причината е, че тези машинки обикновено успяват да намалят единствено реактивната енергия, която домакинствата "връщат" в системата. Тази реактивна енергия не се отчита от новите и модерни електромери. Единствено при старите измервателни устройства и при стари домакински уреди подобни машинки биха имали някакъв ефект, заяви още Георгиев.


По статията работи:

Галина Александрова