НАЧАЛО » ������

Любомир Попйорданов: За много фирми у нас екологията е само зелен PR

Опазването на околната среда трябва да е част от духа и атмосферата на компанията, казва управителят на "Одисея Ин"

fb
3E news
fb
08-08-2011 10:17:59
fb

(EnergyOnline.bg) Напоследък е все по-модерно компаниите да боядисват имиджа си в зелено, независимо от дейността и вредното въздействие върху околната среда, което причиняват. Това е съвременен метод, който компаниите ползват за идентификация на публиката с тяхната марка, защото потребителите биха искали с консумацията на продукти и услуги да щадят околната среда.

 

 

Има обаче компании, които наистина възприемат зеленото не като цвят, а като концепция и кауза. "Нямаме последователно написана политика по околна среда, защото няма пред кого да се доказваме, освен пред самите себе си", казва Любомир Попйорданов, управител на "Одисея Ин".

 

 

"Одисея Ин" бе сред единадесетте наградени компании в конкурса на МОСВ "Зелена България". Наградата се присъди за "Кампанията за 3 Евро", при която за всеки закупен туристически ваучер се отделяха по три евро за инициативата "За да остане природа в България".

 

 

Относно наградата, Любомир Попйорданов не смята, че е особено престижна, а и "в България това е преди всичко зелен PR и ако това не е част от духа на компанията, от атмосферата й, няма думи и дела, които да я превърнат в зелена". Дори добавя, че не се чувства удобно сред другите наградени.

 

Управителят на "Одисея Ин" уточнява, че "Наградата само показа, че всъщност няма истинско съревнование. Носители сме на 4 други награди за благотворителност и иновативен маркетинг. Но ние я приемаме все пак сериозно и като признание към цялата зелена общност, на която помагаме, и чийто официален поддръжник сме."

 

 

Компаниите, които наистина имат убеждението, че трябва да развиват бизнеса си устойчиво, обикновено имат серия от дейности и цели в посока намаляване на вредите, които причиняват.

 

 

Наградените "Одисея Ин", имат приоритети свързани с начина, по който осъществяват туристическите си пътувания:

 

- с най природощадящ транспорт и съвременни автобуси;

 

- залагат на къщите за гости осигуряващи храна от местни производители;

 

- развиват местните човешки ресурси;

 

- компенсират негативния си отпечатък, чрез действия подпомагайки смислени залесителни кампании, почистване на сметища и др.;

 

- обучават клиентите си и целят промяна на обществените нагласи в посока отговорен бизнес;

 

- издават наръчник за устойчив и отговорен туризъм.

 

 

На прага на новата икономика, когато продуктът вече не е просто стока в опаковка, а продажба на цялостен процес и кауза, тези компании, които не успеят да се променят към по устойчиви модели и да мотивират потребителите си, ще бъдат изместени от пазара.


По статията работи: