НАЧАЛО » ������

Държавните институции потъват в мрак за "Часът на Земята"

Осветлението на парламента ще изгасне за 1 час в знак на ангажираност към промените в климата

fb
3E news
fb
25-03-2011 08:21:36
fb

Народното събрание за трета поредна година ще подкрепи кампанията срещу глобалното изменение на климата "Часът на Земята". Това съобщи пресцентърът на парламента.

Инициативата предвижда на 26 март за един час жителите на най-големите градове на света да изключат осветлението си, за да покажат съпричастност към проблемите, свързани с глобалното затопляне.

Фасадното осветление на сградите на парламента на пл. "Народно събрание" 2 и пл. "Княз Александър I" ще бъде изгасено от 20.30 до 21.30 часа в събота в знак на ангажираност с един от най-сериозните проблеми на съвременния свят - изменението на климата.

 

Министерство на околната среда и водите също ще се включи в Четвъртото издание на "Часът на Земята".

За един час ще угасне осветлението на двете сгради на министерството – на бул. "Мария Луиза" 22 и на ул. "Уилям Гладстон" 67, както и в сградите на поделенията на МОСВ на територията на цялата страна. Електричеството ще бъде прекъснато и в сградата на Изпълнителната агенция по околна среда с изключение на системите за денонощно наблюдение на параметрите на околната среда.

Рекорден брой от 134 държави и територии се включва официално в "Часът на Земята" и ще изключат осветлението си за един час в събота, 26 март, от 20.30 до 21.30 ч., съобщиха от международната природозащитна организация WWF. В инициативата ще участват хиляди места на всички континенти. Ще притъмнеят 25 от най-големите градове в света и 79 столици. В България официално ще се присъединят 47 града, с три повече от миналата година.

 

През 2011 г. идеята е да бъде насърчен всеки човек да направи първи стъпки във всекидневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои "Часът на Земята". Генералният секретариат на ООН разпространи изявление, в което се казва: "Посланието на "Часът на Земята" е просто. Климатичните промени тревожат всички нас. Решенията са ясни и по силите на хората, обществата, компаниите и правителствата по цялото земно кълбо."

 

"Часът на Земята"

"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.

През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави.

През 2010 г. «Часът на Земята» подобри рекорда си, защото в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4600 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията "Дейвис" в Антарктика.

По време на "Часът на Земята 2011" ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата - Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело "Ландън Ай" в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул, Ниагарския водопад, операта в Сидни, станцията "Дейвис" в Антарктика, Таймс Скуеър в Ню Йорк, най-високата сграда в света "Бурж Халифа" в Дубай.

WWF

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.


По статията работи: