НАЧАЛО » ������

"Волво" прогнозира до 10% пазарен дял на електромобилите до 2025 г.

Фирмата пуска електрическата версия на своя модел С30 през втората половина на годината

fb
3E news
fb
08-04-2011 11:34:09
fb
Шведският производител на автомобили "Волво" прогнозира, че продажбите на електромобили в страните от ЕС в периода 2020-2025 година, ще формират между 3 и 10% от сделките. Като се има предвид, че в Европа се купуват около 15 млн. коли на година, това ще рече между 750 000 и 1.5 млн. бройки.

За родната Швеция, компанията очаква колите на ток да държат между 5 и 10% от пазара.

Въпреки, че цифрите не са особено впечатляващи, а и са доста условни, от "Волво" не мислят да са зрители на надпреварата за клиенти между различните компании. През втората половина на тази година фирмата започва доставките на електрическата версия на своя модел С30.

Първоначално автомобилите ще бъдат тествани от избрани клиенти от Швеция, Норвегия, Белгия, Холандия, Франция, Германия, САЩ и Китай. За момента плановете са за бъдат произведени 250 електрически С30.

От "Волво" имат готовност да увеличат броя на пробната партида коли, ако има търсене. От компанията за безкрайно честни с клиентите си и не скриват, че техният модел на ток няма да вреди по никакъв начин на околната среда, единствено, ако за зареждането му се използват ток от възобновяеми енергийни източници (вятър, слънце, вода).

В противен случай изминаването на всеки километър ще отделя, макар и косвено, вредни емисии в атмосферата, като техния обем е различен, в зависимост от страната. Разчетите за Германия например сочат, че при сегашният енергиен микс изминаването на всеки километър с кола на ток ще води до изхвърляне в атмосферата на 95 г/км въглероден диоксид. За сравнение може да се посочи, че версиите на "Волво" С30 с нормални мотори отделят между 99 и 180 г/км СО2.

"Волво" С30 електрик се задвижва от четири електромотора, като колата е само с предно предаване. Акумулаторите са литиево-йонни и осигуряват изминаването на до 150 километра.

С напълно заредени батерии максималната скорост е 130 км/ч, а ускорението до 100 км/ч става за 12 секунди.

В момента електрическото "Волво" се подлага на тестове при екстремно ниски температури (под минус 20 градуса), за да се гарантира, че колата ще може да се използва и в такива условия, каквито са нещо нормално за Швеция, Норвегия и други от потенциалните пазари на колата.

Общо от "Волво" правят 200 различни теста на новия си автомобил, за да няма неприятни изненади за бъдещите клиенти.

Сред изпитанията на електрическото "Волво" има и такива, които се провеждат при много горещо време. Както е известно, екстремните студ и жега влияят негативно върху батериите, но шведите са успели да се справят с този проблем чрез сложна система за поддържане на оптимална температура на акумулаторите.
По статията работи: