НАЧАЛО » ������

Европейци се противят срещу енергийната стратегия на Европейската банка за възстановяване и развитие

fb
3E news
fb
19-11-2013 02:27:00
fb

В няколко европейски столици днес се провеждат акции против присъствието на Европейската банка за възстановяване и развитие на международната среща за Въглища и климат, организирана от Световната въглищна асоциация. Събитието се провежда успоредно със Световната среща на ООН по климата, която се провежда в Полша, съобщават от международната екологична мрежа Банкуоч.


Участниците в протестните акции са на мнение, че присъствието на ЕБВР на срещата за Въглища и климат е обезпокоителен сигнал, че банката ще продължи да налива обществени пари във въглеродно-интензивни проекти. Критиците определят банката като подкопаваща духа на световната среща на ООН. Тя в момента преразглежда своята енергийна стратегия, която ще предопределя инвестициите й в енергетиката. Участието на банката във форума предполага, че новата стратегия няма да вземе насериозно заплахата от климатичните промени.


Докато делегатите от целия свят се събират във Варшава за деветнадесетата конференция по климата, идват все повече недвусмислени аргументи от научната общност, че трябва да оставим в земята поне 2/3 от наличните резерви в изкопаеми горива, ако искаме да ограничим покачването на глобалните температури под 2 градуса по Целзии. Въпреки това ЕБВР планира да продължи да инвестира в изкопаеми горива, включително въглища, според представения през лятото първи вариант на енергийна стратегия.


Между 2006 и 2011г, докато действаше настоящата енергийна стратегия, 48% от 6.7 милиардния портфейл на банката, отидоха за проекти в изкопаеми горива, допълват от Банкуоч. Подкрепата за въглищни проекти се увеличи през този период от 60 на 262 милиона евро. Фиданка МакГраф, координатор на екипа, които наблюдава ЕБВР от името на Банкуоч казва: "Докато международната среща за Въглища и климат се опитва да пробута така наречените технологии за "чисти виглища", ние можем да го определим единствено като последен опит за добиране на въглищарското лоби до продължаване на живота на една остаряла и умираща индустрия.


 "Ако няма сериозни промени в енергийната стратегия на ЕБВР, нейните акционери могат спокойно да я прекръстят на "Европейска банка за рекарбонизация и разрушения, допълва експертът. Въглищните проекти не могат да възстановят или развият страните, в които оперира банката, но ще поддържат статуквото, което бута света все по-близо до ръба на климатична катастрофа, добавя още МакГраф.


През лятото повече от сто организации коментираха излязлата стратегия и поискаха от ЕБВР да последва примера на своята по-голяма сестра Европейска инвестиционна банка и да въведе критерии за ограничаване на заемите за въглищни ТЕЦ и за минна дейност. Новата енергийна стратегия се очаква да бъде одобрена от борда на ЕБВР на 10 декември.


В София активисти на Банкуоч, За Земята и Грийнпийс занесоха кратко послание и торба въглища в офиса на ЕБВР. Офисът на ЕБВР не прие подаръка с извинение, че няма официален представител, който да го приеме. Активистите обещаха, че ще го връчат следващите дни с предварителна уговорка.По статията работи:

Галина Александрова