НАЧАЛО » ������

Президентът на САЩ заплаши с унищожение турската икономика, ако прекрачи границите в Сирия

fb
3E news
fb
08-10-2019 11:04:38
fb

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши, че ще "унищожи" турската икономика, ако Анкара извърши непозволени действия. „Ако Турция направи нещо, което аз смятам за непозволено, аз напълно ще унищожа и срутя икономиката на Турция (правил съм това и преди) написа Тръмп в Twitter. Тръмп не посочва за какви точно действия става въпрос, но както съобщават наблюдателите, става въпрос за възможно „прекрачване на  границите“ по време на военните операции в Северна Сирия. Изявлението на американският президент идва на фона на извеждането на американските войски от Сирия.
"Както вече твърдо заявих преди, и просто иска да повторя, ако Турция направи нещо, което чрез моята голяма и несравнима проницателност считам, че е "прекачване на границите", аз напълно ще унищожа и ще залича турската икономика (както го правех и преди). Те трябва, заедно с Европа и други, да охраняват пленените бойци и семейства на ИДИЛ", написа Тръмп в туитър.
Той добавя, че САЩ са направили "повече, отколкото някой очакваше" срещу Ислямска държава в Сирия и заявява, че сега е време за "другите в региона, някои с голямо богатство, да защитят тяхната собствена територия", допълни той.
По-рано Тръмп обсъди с президента на Турция Реджеп Ердоган създаването в североизточната част на Сирия на зона за безопасност. Белият дом в понеделник късно съобщи, че САЩ няма да поддържат или да участват във възможни турски операции в северната част на Сирия.

В предишна поредица от послания по туитър, Тръмп също така заяви, че Съединените щати трябва да се измъкнат от "нелепи безкрайни войни" и да се бият "само там, където е от наша полза".
След вербалните заплахи на Тръмп турската лира продължава да поевтинява силно спрямо долара и еврото. Щатският долар поскъпва с 2,18% към 5,8200 турски лира, а еврото също нараства с над 2% към 6,3950 лири.

Доналд Тръмп
сащ
Турска икономика
турска лира
Сирия
По статията работи:

3E news