НАЧАЛО » ������

България с арабски пари ще строи писта за формула 1

Абу Даби може да участва в изграждането на магистрали

fb
3E news
fb
30-08-2010 03:20:49
fb

 

 

В България да бъде изградена писта близо до София за формула 1. Това са обсъдили министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки, съобщиха от правителствения пресцентър.

На срещата присъстваха още президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и председателят на Организационния комитет за изграждане на трасето Румен Петков. Двамата са сред най-изявените лобисти за изграждане на трасе за най-престижните серии в пистовите автомобилни състезания.

Строежът на писта за Ф1 ще излезе най-малко 200 млн. долара на компанията, която е склонна да инвестира, като в тези пари не влиза сериозната реконструкция на пътя до Божурище и бъдещия терен за трасето. Отделно от това България трябва да гарантира посещаемост от поне 100 000 души за всяко състезание, за да може да си плаща таксите към притежателя на търговските права за Ф1 Бърни Екълстън.

Дори всички тези гаранции да бъдат дадени, около София може да има състезание само, ако Турция се откаже от домакинство на надпреварата, а някой измежду Индия, Русия и САЩ замрази своите планове за строеж на писти.

Шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е и президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group). Строежът на пистата ще бъде приоритетен проект за съвместното партньорство на ЕАBG и българското правителство. Преди срещата за Формула 1 Жалил ал Блюки се е срещнал и с премиера Бойко Борисов, с когото са обсъдени възможностите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти в България като пристанища и магистрали


По статията работи: