НАЧАЛО » ������

Шеф на летище"София" уличен в конфликт на интереси

Ако се окаже, че има такъв, ще освободя Красимир Пешев, закани се транспортният министър

fb
3E news
fb
23-09-2010 08:16:39
fb

 

 

 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков заплаши с уволнение члена на съвета на директорите на летище"София" Красимир Пешев, ако проверка на ведомството установи конфликт на интереси. Това обяви министърът пред Нова телевизия в четвъртък. Той обеща резултатите от проверката да се готови още тази седмица.

"Пешев е декларирал при встъпване в длъжност липсата на конфликт на интереси. Ако има такъв, естествено, че не може да заема тази длъжност", коментира министър Цветков.

Нова телевизия разкри как безработни роми Данчо Славчев и Анита Стоянова управляват две суперскъпи заведения на аеропорта, без да знаят това. Според публикация във вестник" 24 часа"безработни от Видин управляват две суперскъпи заведения на летище София, без да знаят за това. Двамата преди две години са станали собственици на фирмата "М.И.Г" на евродепутата от "Атака" Слави Бинев. Данчо Славчев, освен че е директор, притежава и 90% от нея. Преди прехвърлянето й тя е била на Александър Златков и "Ер систем холдинг", която към юни 2009 г. e на щатската офшорка "Хайнес груп" и на Бинев.

В управата на "Ер систем холдинг" освен Анита Стоянова е и един от шефовете на летище София - Красимир Пешев. Той бе избран в ръководството на летището през януари тази година и е с мандат до началото на 2013 г. Пешев има общ бизнес със съпругата на Бинев Мария. Двамата държат "Бул трединг" за покупко- продажба на стоки. Пешев е и в управата на притежаваните от "Ер систем холдинг" "Агенция за недвижими имоти-София" и "Ем енд джи 2001", показвала проверката на вестника.

 

Втората фирма е държала рекламната "Ем енд джи". До 2008 г. в ръководството й е бил Пешев, но после там собственик и директор става също Данчо Славчев от Видин.На безработния е прехвърлена и "Джелепов 98" за питейни заведения. Преди това е била на "Ем енд джи 2001" и "Корпорация София", в която "Ер систем холдинг" има 90%.

Красимира Славчева се води собственик на охранителната "Оникс-11", също преди време притежавана от "Ер систем холдинг". Има дял и от "Коса секюрити" за лична охрана, която до 2008 г. е била на "Златен век 21", в която също 90% са на "Ер систем холдинг". Красимира е регистрирана през миналата година като земеделски производител.

 

 

Самият Бинев в писмо до медиите отрича да е участва в дружествата. " Не познавам лично Слави Бинев. Не ми е предлагал назначения. Не знам Пешев да е съдружник със Данчо Славчев, каза още Цветков.

 

Това не е единственият случай на конфликт на интереси в транспортното министерство. Преди време началникът на ИА "Морска администрация" (ИАМА) Сергей Църнаклийски бе проверяван и естествено проверката не откри такъв. Той е бил ангажиран в дейност, несъвместима със задълженията му като досегашен главен секретар на агенцията. Църнаклийски е подписвал документи, само че не като главен секретар на ИАМА, а като представител на фирмата наемател "Интернет агенция" ООД.Той отрича такъв.

 По статията работи: