НАЧАЛО » ������

На строителната площадка на турската АЕЦ „Аккую“ е доставено първото крупно габаритно оборудване

fb
3E news
fb
31-07-2019 08:28:00
fb

На строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ пристигна първото крупно габаритно оборудване за Първи енергоблок – уловителят на стопилка. Той ще бъде поставен под корпуса на ядрения реактор и представлява инсталация с форма на конус с тегло 150 тона, изработена от стомана, устойчива на високи температури.

„Видяхме, че на площадката е доставено важно оборудване, което е елемент от системата за безопасност – уловителят на стопилка. Устройството е проектирано за АЕЦ от трето поколение, към което принадлежи и АЕЦ „Аккую“. То позволява да се повиши нивото на ядрената безопасност и до края на тази година ще завърши монтажът му“, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

Уловителят на стопилка е най-важният елемент от пасивните системи за безопасност на АЕЦ с реактори от поколение „три плюс“. В случай на извънпроектни аварии той предпазва от попадане на радиоактивни материали от активната зона на реактора в околната среда.

Уловителят на стопилка за АЕЦ „Аккую“ е произведен от руското предприятие ТЯЖМАШ. Първите две устройства, изработени в завода, вече са монтирани в АЕЦ „Тянван“ в Китай, две са изпратени за доставка за АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш, а четири са предназначени за АЕЦ „Куданкулам“ в Индия.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева