НАЧАЛО » ������

ЕС настоява Гърция да либерализира енергийния си пазар

До март догодина да бъдат продадени 40% от Националната електрическа компания

fb
3E news
fb
29-07-2010 10:53:27
fb

Енергийният сектор се очертава да бъде следващият "горещ фронт" за управляващите социалисти в Гърция, тъй като намиращите се в Атина инспектори от ЕК, ЕЦБ и МВФ настойчиво са поискали от кабинета бързо да пристъпи към либерализация на пазара.

В. "Катимерини" пише, че искането за продажба на 40 на сто от лигнитните и водноелектрически централи на Националната електрическа компания (ДЕИ) било отправено в ултимативен тон и представителите от т. нар. Тройка възнамерявали да го включат в ревизирания меморандум, който Гърция договори с ЕС и МВФ и по силата на който страната получава финансова помощ под формата на заеми в размер на 110 млрд. евро за излизане от кризата.

Експертите искали от правителството да вземе решението за тази продажба до септември и да го реализира до март следващата година.

Искането на Тройката поставя в трудно положение правителството, тъй като то ще се окаже лице в лице със синдикатите, които след вчерашната си среща с финансовия министър определиха продажбата на енергийни мощности като "повод за война". От бранша разработват контрапредложения, които възнамеряват да представят на инспекторите от Тройката, пише още вестникът, изказвайки предположение, че експертите едва ли ще приемат контрапредложенията и по всяка вероятност ще се стигне до насилствено и  скоростно либерализиране на пазара на електроенергия.

Преди дни Атина отрече слухове за поискана продажба  на енергийни мощности.

Цитирани от вестниците правителствени представители смятат, че искането на Тройката вероятно е продиктувано от възникналата възможност за оказване на натиск върху Гърция, тъй като страната все още е сред не изпълнилите директивата на ЕС за либерализация на енергийния пазар.

Служителите от въпросната Тройка проверяват дали Гърция изпълнява своя план от строги икономии, приет в замяна на отпуснатата финансова помощ в размер на 110 млрд. за преодоляване на дълговата й криза. Вторият транш в размер на 9 млрд. евро от финансовата помощ за Гърция е планиран за септември, но ще й бъде предоставен, след като бъде установено, че страната е изпълнила условията, залегнали в  плана за икономии.

През май Гърция получи първия транш от 20 млрд. евро. Финансовият министър е убеден, че страната със сигурност ще получи втория транш през септември, тъй като кабинетът е изпълнил целите, които е трябвало да постигне до 30 юни.

"Или продавате 40 на сто от енергийните мощности, или няма да получите третия транш", били  казали представители на Тройката, според в. "Хора".


По статията работи: