НАЧАЛО » ������

Регионалното министерство иска централните плажове да са безплатни

Ще прекратим три концесионни договора заради нарушения - твърди Росен Плевнелиев

fb
3E news
fb
16-09-2010 11:28:21
fb

 

Поне 10 млн. лева ще влязат тази година в държавния бюджет от концесиите на плажовете по черноморието, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За сравнение, през миналата година приходите са били 8.5 млн. лева.

 

През летния сезон МРРБ е направило планирни проверки на 100 морски плажа,  още 50 са внезапните, което се случва за пръв път - каза министър Росен Плевнелиев, отчитайки дейността на министерството. В резултат ще бъдат наложени глоби за 400 хил. лв. (през 2009 г. 180 хил. лв.), а поне 3 концесионни договора ще бъдат прекратени - допълни той.  Целта на проверките е да се види как се стопанисват плажовете, те не са придатък към хотелите, коментира министърът.

 

Директорът в дирекция "Концесии" Милен Топалов уточни, че допълнително ще бъдат наложени глоби и неустойки за 150 хил. лв. заради неизпълнени задължения на концесионери. Най-честите нарушения са липса на обезопасяване, на медицинско обслужване, незаконни заведения, липса на хигиенни съоръжения. Той изтъкна още, че тъй като и тази година са се повторили същите провинения като миналогодишните, ще бъдат прекратени концесионните договори с "Хелио Турс", която стопанисва плажа "Дюни юг", с "Титан Чистота", за плажа "Карадере"  край Бяла. По взаимно съгласие ще бъде обявен за невалиден договорът с концесионера на плажа "Фиш фиш" - между Балчик и Албена, тъй като е в опасен свлачищен район.

Сигурна защита на плажовете може да се осъществи само с готвените промени в Закона за Черноморското крайбрежие - заяви зам.-министър Екатерина Захариева. На тях да не се гледа като на източник на средства, а като на природно богатство, допълни тя. Основната цел е освен осигуряване на свободен достъп до морето, и опазването на плажовете. Най-големият проблем според нея л липсата на свободен достъп до 25-те плажа, превърна ли се в прилежаща част на приватизирани обекти или комплекси. Това станало, тъй като при приватизацията на комплексите и имотите никой не помислил как ще се осъществява свободният достъп до крайбрежната ивица. С промените в градоустрйствените планове проблемът съвсем се усложнил, за което носят отговорност общините. За да се реши, държавата ще "връща" свободния достъп до плажовете, ако се наложи дори с откупуване на частни земи. Колко пари обаче ще са нужни, засега не е ясно.  

 

Промените в закона, готвени от МРРБ, предвиждат разделянето на плажовете на зони, според местоположението им, за по-справедливо определяне на концесионната такса. Според сегашния закон, тя се изчислява спрямо площта, а не отчита натоварването откъм посетители. Големите плажове обикновено са отдалечени от селища и не са натоварени - бе коментарът на Екатерина Захариева. Стана ясно, че министерството ще предложи централните градски плажове да бъдат безплатни, като общините и държавата осигуряват чистотата и спасителната дейност в тях със средствата от концесионните такси. Не било редно и всички нарушения около управлението и стопанистването на плажовете да бъдат поставяни под общ знаменател, промените щели да въведат диференциация, каза зам.-министърът на МРРБ Екатерина Захариева.
По повод летните коментари около т. н. ВИП плажове, избухнали след изказване на Бургаския областен управител, министър Плевнелиев коментира, че това никога не е било цел на министерството, дори обратното. Такова предложение не било влизало и в министерството.


По статията работи:

Admin Admin