НАЧАЛО » ������

Проектите по програмата за селските райони се бавят

Причината е в недостатъчния административен капацитет

fb
3E news
fb
17-12-2010 03:04:18
fb

43 процента от земеделците, кандидатствали за европейско финансиране по "Програмата за развитие на селските райони", са недоволни от времето, за което се разглеждат проектите им, а всеки трети изразява съмнения от прозрачността при одобряването на проекти. Това сочи междинната оценка на програмата за селските райони, цитирана от БНР.


Директорът на Фонд "Земеделие" Светослав Симеонов предупреди, че закъсненията в обработката на проектите ще продължат, заради недостиг в административния капацитет. Той допълни, че до момента по програмата са отхвърлени 2500 проекта.


Три години след началото на програмата са сключени договори за 736 милиона евро и са създадени 7 хиляди работни места.


Нейните основни недостатъци, според оценителите, са не особено високата ефективност при използване на европейските пари, насочването им към определени региони и почти пълната липса на кандидати от други райони на страната като Кърджали, Смолян и Видин.


Затова Междинната оценка препоръчва да се преразпределят средствата за отделните мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и парите да бъдат пренасочени от едни мерки към други.


От ДФ "Земеделие" ще предложат да бъдат взети ресурси от 311 мярка, която е за разнообразяване на неземеделски дейности, но интересът към нея е много слаб. От нея могат да бъдат взети около 50 млн. евро. Същото важи за 141-ва мярка – за полупазарните стопанства, както и за 611-та мярка – за националните доплащания към директните плащания, от които могат да бъдат освободени съответно 100 млн. и 27 млн. евро.


Междинната оценка препоръчва още изпълнението на програмата за развитие на селските райони да се ускори и да се подобри системата й за наблюдение.


По статията работи: