НАЧАЛО » ������

Монетарните стимули в САЩ изстреляха индексите нагоре

Появиха се и първите съмнения дали фискалните помощи за американската икономика ще се окажат успешни

fb
3E news
fb
04-11-2010 07:47:15
fb

Нива, които не бяха достигани от борсовите индекси на Европа над  две години. Това е  най-краткото определение за днешната търговия с акции на Стария континент. Според агенция Reuters основните фактори това да се случи са три. На първо място е монетарният стимул на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) да налее в следващите 8 месеца 600 млрд. долара, за да изкупи държавни облигации. Втората програма на ФЕД да подпомогне американската икономика дълго време ще оказва влияние върху фондовите пазари по света.

 

Вторият, определен и като краткотраен ефект, тъй като се отнася само за днешния ден, е решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Bank of England да не променят основната лихва, което гарантира ценова стабилност и потвърждава устойчивия икономически растеж в еврозоната. ЕЦБ запази основната лихва от 1%, която не е променяна вече 18 месеца – от май 2009 г. Решението не е изненада нито за анализаторите, нито за инвеститорите на фондовия пазар. Същото направи и борда на директорите на Bank of England – запази основната лихва на 0,5% за 20 пореден месец.

 

Като трети фактор за днешния стремителен ръст на борсовите индекси са добрите финансови резултати, които европейските компании продължават да показват в тримесечните си доклади. Акциите на най-голямата френска банка BNP Paribas поскъпнаха с 4,1%, след като стана ясно, че печалбата й е по-голяма от очакваното - 1,91 млрд. евро за третото тримесечие. Много добре се представи и вторият по големина производител на потребителски продукти Unilever, чиито книжа поскъпнаха с 5,4%, след като обяви 1,25 млрд. евро печалба за третото тримесечие, което е ръст от 19%. Днес имаше и корпоративен рекорд. Акциите на минно-добивната компания BHP Billiton поскъпнаха с 6,1%, след като канадското правителство блокира опитите й за враждебно придобиване на производителя на изкуствени торове и калиев карбонат Potash.

 

И стартът на търговията на Wall Street се доближава до най-доброто за последната година. Трите основни индекса буквално излетяха с над 1,5% при отворяне на днешната сесия в Ню Йорк. Най-голям бе скокът на показателя за 30 от най-големите и активно търгувани американски публични компании Dow Jones – с 2%, до 11 434,84 пункта.

 

Това се дължеше най-вече на вчерашното решение на ФЕД да помогне на американската икономика с 600 млрд. долара. За възхода на индексите след това допринесаха и огласените днес икономически данни за САЩ. Въпреки, че броят на новите молби за помощи при безработица е нараснал до 457 000 през седмицата до 30 октомври в сравнение с 437 хил. за предходната седмица, работните места в неселскостопанските отрасли са се увеличили с 68 000, а безработицата е останала на ниво от 9,6%.

 

По-важни за инвеститорите се оказаха данните на американското бюро за трудова статистика (BLS) за производителността на американските служители. Тя е нараснала с 1,9% през третото тримесечие, което се оказа два пъти повече от очакваното. Тава означава, че е намаляла цената на труда за работодателите, тъй като са спаднали разходите им за производителността на работниците, което би трябвало да помогне на компаниите да увеличат печалбите си за годината. Това според Bloomberg се случва за пети път през последните седем тримесечия.

 

Въпреки силния възход на индексите, анализатори, потърсени от Bloomberg за коментар, предупреждават, че основните играчи на пазара в момента може и да спекулират, че фискалните помощи на ФЕД ще се окажат успешни. До края на първата ноемврийска сесия, която завършва утре, най-вероятно съществени промени в динамиката на трите основни американски индекса няма да има.

 

И днес търговията на Българска фондова борса (БФБ) нямаше нищо общо със случващото се на пазарите в Европа и САЩ. И четирите софийски индекса приключиха деня на минусови позиции, макар че отчетеният оборот бе 1,380 млн. лв. На пазара на акции се сключиха сделки за 993 хил. лв. с акции на 76 дружества. Сделките с облигации бяха за 360 хил. лв., а с компенсаторни инструменти – за 28 хил. лв. Съотношението между печеливши и губещи позиции бе 24:42. Сделките с дружества от SOFIX съставляваха 40% от оборота на пазара на акции, а самият индекс се понижи с нови 0,5% в днешната сесия, като от началото на седмицата е на минус с 3,5%.

 


По статията работи:

Георги Вулов