НАЧАЛО » ������

Пазарът на труда в САЩ дирижираше борсите

Всички индекси в света акостираха в зелената зона след по-добрите от очакваните данни за безработицата

fb
3E news
fb
03-09-2010 07:06:04
fb

На фондовите пазари всичко се въртеше около последните данни за пазара на труда през август в САЩ. Те се чакаха още от началото на седмицата и съвсем естествено се превърнаха в своеобразен диригент на борсовите сделки.

 

Първи азиатските пазари подсказаха, че окончателните данни ще са по-добри от прогнозните. Основните индекси на Изток през целия ден се движеха към зелените позиции, където акостираха при затварянето на търговията.

 

По същата възходяща посока вървяха и европейските индекси, което бе доказателство, че са намалели опасенията за забавяне на нарастването на най-голямата икономика в света.

 

Още преди да бъде огласен докладът за безработицата в САЩ, европейските пазари бяха провокирани от данните на "Евростат" за търговията на дребно, която отбелязва през юли ръст от 0,1% спрямо юни, но на годишна база спрямо юли 2009 г. нарастването е с 1,1% за еврозоната и с 1% за целия ЕС. Тези данни подсказаха на борсовите играчи, че потреблението расте.

 

В крайна сметка европейските индекси спряха в зелената зона, а общоевропейският Stoxx Europe 600 постигна най-голям седмичен ръст от близо два месеца.

Окончателните данни на Министерството на труда на САЩ показаха че безработицата е 9,6% за август и вече четвърти месец се движи в приемливите граници между 9,5% и 9,7%. В количествено изражение 14,9 млн. души са без работа. По-важното е, че в частния сектор са разкрити нови 67 000 работни места. Освободените 121 хил. работни места в държавния сектор не смутиха инвеститорите, тъй като от тях 114 000 души бяха временно наети за нуждите на преброяването, и през отминалия месец бяха отново освободени.

 

По-въздействащи сякаш се оказаха данните за почасовото заплащане, отбеляза Reuters. То е нараснало средно с 0,3% на месечна база, или с 6 цента, до 22,66 долара на час. За инвеститорите беше по-важно да разберат, че през последните 12 месеца заплащането се е увеличило с 1,7 на сто.

 

Наистина докладът за пазара на труда в САЩ, който потвърди очакванията за неговото стабилизиране, подейства като силен стимул за борсите. Веднага след неговото публикуване индвексите буквално се изстреляха нагоре. Европейските нямаха много време да реагират, защото им оставаше малко време до закриване на борсовата търговия, докато акциите на американските борси веднага поскъпнаха средно с между 1.1% и 1.4%. Явно инвеститорите дадоха воля на желанието си да пазаруват, а и предстоят два почивни дни, през които ще се осмисли случващото се.

 

"Публикуваните данни бяха по-добри от очакваното и бяха позитивно възприети от пазара. Въпреки това повишаването на борсовите индекси може да се окаже краткосрочно явление, тъй като все още има неизвестни около американската икономика. Всичко е все още далеч от желаното, а нейното бързо възстановяване все още е под въпрос", изрази своите опасения пред Bloomberg Енди Линч от инвестиционния фонд Schroder Investment Management.

 

У нас борсовата седмица също финишира в зелено. В последния ден от първата седмица на септември броят на сключените сделки не бе висок, гонеха се ликвидни позиции. Оборотът на БФБ достигна 1,9 млн. лв., като 92% от тях се падат на сделки с акции на три дружества.

 

Коментарът не е препоръка за сделки с ценни книжа!


По статията работи:

Георги Вулов