НАЧАЛО » ������

Reuters: Рискът от конфликти по света се увеличава

Растежът на световната икономика ще се забавя, редът след Втората световна война ще ерозира, а антиглобализацията ще подклажда национализма, гласи доклад на американското разузнаване

fb
3E news
fb
10-01-2017 10:22:00
fb

Рискът от конфликти между и в рамките на различните народи ще се увеличи през следващите пет години до нива, които не са виждани от Студената война насам. На този фон растежът на световната икономика ще се забавя, редът след Втората световна война ще ерозира, а антиглобализацията ще подклажда национализма, гласи доклад на американското разузнаване от понеделник, цитиран от Reuters.

„Тези тенденции ще се срещнат с безпрецедентно темпо, за да направят управлението и сътрудничеството по-трудни и да променят характера на властта – коренно, променяйки глобалния пейзаж“, гласи част от доклада, който е озаглавен „Глобални тенденции: Парадоксът на прогреса“. Документът е изготвен от американския Национален съвет по разузнаването.

Разкритията, публикувани по-малко от две седмици преди новоизбраният американски президент Доналд Тръмп да встъпи в длъжност на 20 януари, очертават фактори, оформящи „тъмно и трудно близко бъдеще“, включително по-настъпателни Руска федерация и Китай, регионални конфликти, тероризъм, растящо неравенство на доходите, промяна на климата и бавен икономически растеж.

Докладите за „Глобалните тенденции“ умишлено избягват да анализират американските политики и избори, но най-новото проучване подчертава сложните трудности, с които Тръмп трябва да се справи, за да изпълни обещанията си да подобри отношенията с Русия, да изравни икономическото поле с Китай, да върне работните места в Съединените американски щати и да се справи с тероризма.

Националният съвет по разузнаването се състои от висши американски регионални анализатори в областта на разузнаването, както и такива, които се занимават с определени теми. Съветът ръководи изготвянето на Оценките на Националното разузнаване, които често обединяват работата на всичките 17 разузнавателни агенции и са най-подробните аналитични продукти на разузнаването на САЩ.

Изследването, което включва интервюта с академични експерти, както и с финансови и политически лидери по целия свят, разглежда политическите, социални, икономически и технологични тенденции, които ще оформят света от настоящето до 2035 г., и тяхното потенциално влияние.

„Гледащият навътре Запад“

Според доклада, опасността от тероризъм ще расте в следващите десетилетия на фона на малки групи хора и индивиди, които се възползват от „новите технологии, идеи и взаимоотношения“.

Несигурността около Съединените щати, допълнена от „гледащия навътре Запад“ и отслабването на международните човешки права и стандарти за предотвратяване на конфликти, ще окуражат Китай и Русия да предизвикат американското влияние.

Тези предизвикателства „ще останат под прага на разгорещена война, но ще донесат сериозни рискове за погрешна оценка“, предупреждава изследването и добавя: „Самоувереността, че материалната сила може да се справя с ескалация, ще увеличи рисковете от междудържавни конфликти до нива, невиждани от Студената война насам“.

Докато „разгорещена война“ може да бъде избегната, различия в ценностите и интересите сред страните и движенията за регионално господство „водят до свят на сфери на влияние“.

Според последния доклад „Глобални тенденции“, ситуацията също предлага възможности за правителствата, обществата, групите и индивидите да направят избори, които могат да довет до „по-оптимистично, сигурно бъдеще“.

„Както парадоксът на прогреса предполага, същите тенденции, създаващи краткосрочни рискове, могат да създадат възможности за по-добри резултати в дългосрочен план“, гласи текст от изследването.

Трудното сътрудничество

Докладът добавя, че, докато глобализацията и техническият напредък са „обогатили богатите“ и са измъкнали милиарди души от бедността, те също са „издълбали“ западните средни класи и са предизвикали враждебни реакции срещу глобализацията. Тези тенденции са били усложнени от най-големите мигрантски потоци от седем десетилетия, които подклаждат „традиционалистки, анти-елитарни импулси“.

„Бавният растеж заедно с предизвиканите от технологията нарушения в пазарите на труда ще застрашат намаляването на бедността и ще предизвикат напрежение в страните в идните години, подклаждайки национализмът, който допринася напрежението между държавите“.

Тенденциите, оформящи бъдещето, включват намаляване на населението в трудоспособна възраст в богатите страни и увеличаване на същата група при бедните народи, особено в Африка и Южна Азия. Напрежението в икономиката, заетостта, урбанизацията и благосъстоянието ще се увеличи.

Светът ще продължи да изпитва слаб растеж в краткосрочен план, докато правителствата, институциите и бизнесът се борят да преодолеят спада от Световната рецесия (2008-2009 г.).

„Големите икономики ще се изправят срещу свиване на работната сила и намаляващ растеж на производителността, докато се възстановяват финансовата криза от 2008-2009 г. с високи дългове, слабо търсене и съмнения относно глобализацията“, уточнява още американският доклад.

„Китай ще се опита да премине към икономика, ориентирана към потребителите, от дългогодишния си фокус върху износа и инвестициите. По-слабия растеж ще застраши намаляването на бедността в развиващите се области“.

Управлението ще стане по-трудно, тъй като въпроси, сред които и глобалната промяна на климата, влошаването на околната среда и заплахите за здравето изискват колективни действия, а такова сътрудничество става по-трудно.

Източник: Агенция Фокус

доклад на американското разузнаване
рескът от конфликти по света
По статията работи:

Галина Александрова