НАЧАЛО » ������

НЕК се готви за поредна отсрочка за АЕЦ"Белене"

Най-вероятно срокът за преговорите с Атомстройекспорт ще бъде удължен с още три месеца

fb
3E news
fb
30-03-2011 09:38:45
fb

 

Националната електрическа компания(НЕК ) вероятно с удължи с още три месеца срокът за преговорите с руската "Атомстройекспорт" за АЕЦ"Белене", съобщи източник от електрическата компания пред 3Е. Днес изтича срокът за споразумение по обема на строителните работи до 2014 година и за цената на проекта, както и срокът за създаване на нова проектна компания с участието на финландската компания Фортъм.

 

През това време двете компании се очаква да договорят допълнителни мерки за повишаване на безопасността на новата централа, както и начина на увеличение на цената, обясни източникът. Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов не бе открит за коментар. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отказа коментар. Това ще третото поредно удължаване на срока за преговори по подписаното през 2006г споразумение за строителството на новата ядрена мощност.

 

През миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъде наложен мораторум върху преговорите за "Белене". Той допълни, че България иска да убеди, че централата е сигурна. Изказването му дойде след като Европейската комисия обяви, че ще преразгледа проекта. Той все още не е получил одобрение от Агенцията за регулиране. Опасенията на експерти са, че проектът съвсем ще забуксува, защото през лятото предстоят президенски и местни избори.

 

Впоследствие икономическият министър Трайчо Трайков разясни, че докато всичко по проекта не бъде изяснено, строителството няма да продължи. Той посочи, че до края на година се очаква да бъдат приети новите европейски стандарти за безопасност.  Според него отношението на Росатом в преговорите е"неконструктивно", но има прогрес по въпроса за финансирането. Корпорацията отказа да намали предложената цена от 6.3 млрд.евро. Българската страна поиска цена от около 5 млрд. евро и затова започнаха преговори за индексация.


По статията работи: