НАЧАЛО » ������

Икономиките на България и Румъния поемат нагоре

Прогнозата е на Световната банка

fb
3E news
fb
16-07-2010 08:27:20
fb

Най-новите страни членки на Европейския съюз, сред които България и Румъния, се завръщат към икономическия растеж за пръв път от началото на световната криза през 2008 година, съобщи Световната банка, цитирана от БТА, позовавайки се на информация на агенция Асошиейтед прес.

Банката посочва в "ЕС10 - редовен икономически доклад", представен днес от Световната банка, че икономиката на страните, които се присъединиха към ЕС след 2004 година от Централна и Източна Европа, е нараснала с 0,8% през първото тримесечие на 2010 година спрямо спада от 2,1 на сто през последното тримесечие на 2009 година.

В резюмето на проучването, което ще бъде публикувано следващата седмица, Световната банка определя възстановяването като "слабо". Според документа тези страни няма да достигнат предкризисните равнища преди следващата година, тъй като подобрението варира в отделните държави. Възстановяването е било най-осезаемо в Словакия и Полша, и най-слабо - в България, Румъния и балтийските страни.

Десетте страни, които се присъединиха към ЕС след 2004 година, са България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, припомня БТА.

Пазарът на труда все още не е усетил възстановяването - безработицата в региона е достигнала 4,7 милиона души, спрямо 3 милиона преди две години. "Конкуренцията за работни места се е увеличила значително, като най-засегнати от растежа на безработицата са младите и по-малко образованите," заяви Каспар Рихтер, старши икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия, цитиран от радио Deutsche Welle.


По статията работи:

Георги Вулов