НАЧАЛО » ������

Нови евросанкции заплашват България заради лошо управление на европейските средства

Проверка на ЕК е установила нарушения в 218 от общо 464 обществени поръчки

fb
3E news
fb
11-03-2015 03:07:00
fbЕвропейската комисия (ЕК) може да санкционира България заради нарушения в управлението на европейските средства. Това се потвърждава в годишен доклад представен днес (11 март) от парламентарната комисия по европейските въпроси.

Според документа основните нарушения се отнасят до процедури по възлагане на обществени поръчки. Въз основа на тях могат да бъдат направени финансови корекции за сметка на държавния бюджет, пише econ.bg.

В доклада се посочва, че през миналата година Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“, която е към структурата на финансовото министерство, е анализирала общо 464 търга по обществени поръчки. В близо половината от тях или в 218 са били регистрирани нарушения и са били наложени финансови корекции.

Данните в документа говорят за проблеми по отношение на изпълнението на проекти по Оперативна програма „Транспорт“, както и при поръчки, свързани с изграждането на метрото в София, съобщава агенция БГНЕС.

Заради това от комисията по европейските въпроси искат да бъдат наложени финансови корекции на търговете, проведени от Агенция "Пътна инфраструктура", Национална компания "Железопътна инфраструктура" и "Метрополитен"-София.

В годишния доклад се допълва, че одит е бил извършен и на оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. През миналата година средствата по тях бяха спрени, заради нарушения. Плащанията по тях бяха размразени в края на 2014 г.

Проверките на ОП "Развитие на човешките ресурси" са констатирали, че като цяло системата за управление на "програмата работи добре, но са нужни подобрения".

В доклада на агенция „Одит на средствата от ЕС“ по отношение на ОП "Техническа помощ" се посочва, че се "налагат финансови корекции по част от проектите, попаднали в обхвата на проверката".

ЕК
санкции от ЕК
еврофинансиране
По статията работи:

Галина Александрова